Hlavní obsah

Tvrdou práci při dobývání uhlí připomíná ostravský Důl Michal

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky let existence republiky, předtím c. a.k. mocnářství, byly založeny na těžbě uhlí, kterým se rozhýbával průmysl. A že jsme ho, zejména těžkého, měli požehnaně. Hutě, železárny, kovovýroba, lehký průmysl, všude bylo třeba uhlí. Ostravsko se stalo jeho velkoproducentem, nyní těžba zaniká.

Foto: Důl Michal - Slavíček
Článek

V poslední době se mimo klasické kulturní památky stále zvyšuje zájem i o technické objekty, Důl Michal je toho důkazem. 

Muzeum těžké práce

Důl Michal v Ostravě je jedinečným muzeem těžké hornické práce. V expozici máte dojem, že zrovna odfárala směna a důl stále žije. Jáma dolu vzniklého v první půli 19. století je pojmenována po c. k. dvorním radovi Michaelu Layerovi. V roce 1856 koupila důl, který byl ve státní režii ztrátový, společnost Severní dráhy Ferdinandovy, která postavila a provozovala železnici vedoucí z Vídně přes Ostravu k polským solným dolům.

Společnost vlastnila Důl Michal až do znárodnění v roce 1945, kdy byl začleněn do koncernu Ostravsko-karvinské kamenouhelné doly, n. p. V roce 1946 důl přejmenovali podle sociálně demokratického poslance Petra Cingra. Od té doby se název několikrát změnil.

V rámci restrukturalizace těžkého průmyslu Důl Petr Cingr ukončil ke 30. květnu 1993 těžbu. Poslední klec vyjela na záložním těžním stroji 2. června 1994. V roce 1995 bylo dokončeno zasypání těžní jámy. V roce 1994 převzalo areál Ministerstvo kultury ČR, které zde zřídilo Průmyslové muzeum v Ostravě, to v roce 2000 zaniklo. Ministerstvo předalo areál dolu Národnímu památkovému ústavu.

Zastavil se tu čas

„Duch místa Dolu Michal je podpořen takzvaným „konceptem posledního pracovního dne, teorií zachovalosti“ a především kvalitním průvodcovským personálem, který pochází z řad pamětníků, odborníků a hornických nadšenců. Návštěvník získá intenzivní dojem, že se ocitl v jiné době, jako by se zastavil čas. Původní zaměstnanci odložili své nářadí a odešli domů. Rodinám nabízíme dětské prohlídky, zábavné vzdělávací programy a hernu Merkur, kde se rády zabaví nejen děti. V kulisách dolu se celoročně pořádají výstavy, koncerty, festivaly a mnoho zajímavých aktivit, které pravidelně zveřejňujeme na našich webových a facebookových stránkách,” informovala Zuzana Odehnalová z propagačního střediska dolu.

Kdo s havířinou nepřišel nikdy do kontaktu, uvidí řadu velmi zajímavých exponátů, i ukázek, jak to v porubech vypadá. Mimořádný je zážitek z hornické šatny, ke vám nad hlavami visí hornické oděvy. A pokud si chcete pošmáknout na poctivém jídle, hornická krčma vás zasytí i napojí.

Několik protože...

Proč navštívit Důl Michal, odpovídá krátce jeho správce P. Bajer: „Protože je náš hornický areál v unikátním stavu (koncepce posledního pracovního dne, bez pozdějších zásahů). Protože hornictví, díky kterému Ostrava vzkvetla, už zaniká... Protože jsou zde atraktivní filmařské a fotografické kulisy... Ze studijních důvodů (seznámení s hornictvím)... Kvůli oblíbeným tradičním akcím a aktuálním galerijním výstavám, odborným přednáškám, diskusním fórům... Lze si pronajmout sál cechovny, řetízkové šatny, strojovny...”

Reklama

Výběr článků

Načítám