Hlavní obsah

Turisty v Mikulově nasměruje nový panel

Novinky, Dana Smrčková

Mikulov přichází v letošní sezóně s non-stop informační službou pro turisty. V dolní části Náměstí vyrostl na začátku jara zvukový, interaktivní panel s mapou města. A nabízí zajímavé informace i pro místní občany.

Foto: Dana Smrčková
Článek

Po které turistické značce si projít naučnou stezku Turold? Kudy vedou trasy pro cykloturistiku? A proč nevynechat návštěvu Dietrichsteinské hrobky nebo mikulovského zámku? Kromě Turistického informačního centra Mikulov umí na podobné otázky odpovědět nový informační panel s plánem města, fotografiemi, zvukovými i video spoty.

Vůči uživatelům je systém maximálně vstřícný. Stačí na číselné klávesnici zvolit třímístné číslo, které dle legendy odpovídá některé z historických památek nebo jinému turistickému cíli. Ozve se mužský hlas, který podá základní informace. Zahraniční hosté přitom mohou využít anglickou nebo německou verzi.

„Za vysokou úrovní audio spotů stojí spolupráce městského úřadu s Regionálním muzeem v Mikulově, Spolkem přátel židovské kultury, turistickým informačním centrem a dalšími organizacemi, které se podílely na přípravě podkladů pro tento projekt,“ doplnila Kateřina Korandová z Odboru regionální rozvoje a investic Městského úřadu v Mikulově.

Orientaci na mapě během výkladu usnadňují červené diody, které se na příslušných místech rozblikají právě tehdy, kdy se o daném místě hovoří. Lákadla Mikulova představuje třicet tři spotů, okolí se věnují další čtyři. K tomu lze na malé obrazovce spustit dvě videa – představení Mikulova a procházka městem.

„Pokud panel delší dobu nikdo neaktivoval, sám na sebe poutá pozornost zvukově. Není tu jen pro návštěvníky, určitě by si ho měli vyzkoušet i občané,“ vyzvala Korandová.

Cena jedné tabule se pohybuje kolem půl milionu korun, radnice ji ale získala za pakatel. „Z městské pokladny šly peníze jen na pořízení překladů textů do jazykových mutací. Zbytek nákladů na sebe vzala realizační firma, která osloví podnikatele v cestovním ruchu s nabídkou prezentace služeb prostřednictvím všech panelových funkcí,“ upřesnil starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám