Hlavní obsah

Turistická Masarykova chata na Beskydě slavila 90 let

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 28. září se sešli členové Klubu českých turistů na Bumbálce u Masarykovy chaty na Beskydě. Chata byla postavena v roce 1924. Současně odhalili pamětní desku významného turisty Bohumila Patera. Odhalili také informační tabuli a vztyčili obnovený sloup Slovensko-české vzájemnosti.

Foto: Josef Zajíc

90 let Masarykovy chaty v Beskydech. 28.9.2014. Současný stav. Ve výřezu historické fotky použité z Infopanelu.

Článek

Turistická Masarykova chata na Beskydě byla vybudována Klubem Československých turistů v Moravské Ostravě v toce 1924, tedy právě před 90 lety. Bylo to slavné období, kde se na vrších Beskyd chaty budovaly.

Jedním z nich byl Bohumil Pater, který se o stavbu Masarykovy chaty zasloužil a podílel se na organizování staveb chat dalších. U příležitosti tohoto významného výročí mu byla odhalena na současné Masarykově chatě pamětní deska a byl uveden do Síně slávy české turistiky.

Masarykova chata přešla v roce 1948 do vlastnictví družstva Vlet. V roce 1952 zcela vyhořela a teprve až v roce 1970 byla nedaleko původního místa postavena chata nová. Stojí na straně statní hranice České republiky se Slovenskem. Sousedí zde moravská obec Bílá a slovenský Makov. Nedaleko sedla Bubálky se stýkají Moravskoslezské Beskydy, Vsetínské vrchy a Javorníky.

Při slavnostním setkání turistů u Masarykovy chaty byla na české straně odhalena nová Informační tabule a na slovenské straně hranic obnoven sloup Slovensko-české vzájemnosti.

Slavnost turisté uzavřeli zapálením vatry, při které zazněla slovenská a česká hymna.

Související témata:

Výběr článků

Načítám