Hlavní obsah

Turistická lákadla u Balatonu

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předrevoluční nájezdy Čechů na maďarské tržnice a obchody dávno skončily a po období jakéhosi útlumu začínáme Maďarsko objevovat znovu - tentokrát však zcela jinak: nejen jako zemi mnoha termálních lázní, ale také spousty turistických zajímavostí.

Foto: Dana Ehlová

Zámek v Keszthely

Článek

V tomto směru je zřejmě stále nejlákavější jezero Balaton a jeho krásné okolí, kde se o titul hlavního města Balatonu právem uchází město Keszthely s 21 tisíci obyvateli.

Historie Keszthely, které se nachází na severozápadním cípu maďarského moře, je stará více než 750 let. Město je plné historických i kulturních památek, muzeí, je duchovním centrem celého regionu a díky tomu všemu po zásluze patří k nejnavštěvovanějším místům této oblasti. 

Jednoznačnou dominantou Keszthely je barokní zámek Festetics, označovaný jako zámecké muzeum Helikon.

Jeho stavba byla zahájena v roce 1745 a trvala více než jedno století. Již samotný pohled na tento komplex mluví sám za sebe - uprostřed pečlivě upraveného parku stojí třetí největší aristokratická stavba Maďarska, zámek rodiny Festetics se stovkou místností, nebarokní branou a věží, ne nadarmo přirovnávaný k francouzskému Versailles.

V zámecké knihovně se sto tisíci exempláři jsou uchovány cenné rukopisy a vzácné bibliofilie.

Původní zámecké křídlo pro hosty, jeho taneční sály, jídelna a zrcadlový sál dnes slouží opět hostům a je zároveň konferenčním střediskem. Nádherný anglický park s vodotryskem a francouzská zahrada měly původně rozlohu 40 ha, v posledních desetiletích patří zámku již jen sedm hektarů chráněných zelených ploch, o něž je skvěle pečováno. Nachází se zde rovněž jízdárna, z níž by mělo postupně vzniknout muzeum Afriky. Hrabata a knížata rodiny Festetics se zasloužila nejen o výstavbu zdejší nemocnice, lékárny a gymnázia, ale v r. 1979 založila i Georgikon, první Vysokou školu zemědělskou v Evropě.

Po prohlídce zámku se přímo nabízí procházka městem, jehož centrum je odtud takřka na dohled. Na pěší zóně vedoucí na náměstí je možné posedět v kavárnách a restauracích s příjemnou atmosférou nebo navštívit některé z dalších muzeí např. marcipánu či radiopřijímačů.  

Shání-li turista nějaký předmět, který mu bude návštěvu Keszthely připomínat, neměl by minout naprosto výjimečné království keramiky na samém okraji města při příjezdu od města Badacsony. V nádherně zrekonstruovaných domech s typickou rákosovou střechou, ale i na přilehlé zahradě doslova přechází zrak z toho, co všechno lze z keramiky vyrobit.

A pokud i vám velmi příjemní majitelé a výrobci keramiky závěr návštěvy zpříjemní ukázkou hry na staré, typicky maďarské hudební nástroje, věřte, že se do Keszthely a k Balatonu brzy zase vrátíte.     

Reklama

Výběr článků

Načítám