Hlavní obsah

Trosečníci z Havaje zvítězili v závodě O Přepyšské kormidlo

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

"Tady jsou snad celé Přepychy," konstatovala s potěšením při pohledu na úplně zaplněný břeh Dvorského rybníka starostka obce Zdeňka Seidelová krátce po oficiálním zahájení závodu netradičních plavidel O Přepyšské kormidlo. A měla pravdu.

Foto: Dana Ehlová

V závodě O Přepyšské kormidlo zvítězili dva květinami ověnčení Havajští trosečníci, pro něž je voda živlem zcela přirozeným, což dokazovali na trati.

Článek

Zcela obsazené lavičky, spousta přihlížejících vestoje, fronta u stánků s občerstvením a především devítka originálních plavidel a jejich osádky pod bedlivým dohledem VIP poroty, to bylo sobotní odpoledne 22. srpna v Přepychách.  

Už názvy plavidel - Hurvínkovo divadlo, Lovec duší, Hokejoví mistři, Havajští trosečníci, Cesta za snem, Člověče nezlob se, Šíleně smutná princezna, Beruška, Tesla - dávaly leccos tušit o jejich vzhledu. Skutečnost však mnohdy předčila všechna očekávání.  

Ale pojďme od začátku. Závod O Přepyšské kormidlo pořádaný spolkem ProPřepychy měl tři kategorie - design plavidla, čas zdolání trati, kreativita posádek. Zvláštní cenu sympatií pak udělovali diváci.  

Propojení funkční a estetické stránky plavidel posuzovala před jejich spuštěním na vodní hladinu VIP porota, v níž vedle "domácí" starostky Zdeňky Seidelové, zasedl také starosta Přepych u Přelouče Jan Havlík, manželka místního mořeplavce, dále bývalá poslankyně parlamentu Vladimíra Lesenská a v neposlední řadě i starostka sousedního Opočna Šárka Škrabalová, která krátce po přidělení bodů v této kategorii prozradila, že jejím  favoritem se stalo plavidlo Tesla - téměř věrohodná kopie televizního přijímače.  

A pak se už na hladinu Dvorského rybníka vydávalo jedno plavidlo za druhým, aby zdolalo trať vyznačenou bójkou. Cíl byl ovšem na břehu a čas pro posádku běžel až do zazvonění na zvonec.  

To se stalo oříškem hned pro první Hurvínkovo divadlo, neboť rozverná Mánička těsně před cílem málem vypadla z paluby. Dalšího startujícího, osamoceného Lovce duší, zase při plavbě k bójce brzdil protivítr, v druhé polovině pak ovšem předvedl doslova mistrovskou zručnost při "veslování" dlouhým odpichovadlem.  

V této kategorii tedy rozhodovala rychlost a v ní vynikla čtyřčlenná posádka Hokejových mistrů, která měla - počtem mužů na palubě a tím pádem i "hokejkových pohonů" - samozřejmě velkou výhodu. Vždyť například Lovec duší byl sám sobě nejen kapitánem, ale i kormidelníkem a motorem plavidla.  

Na paty hokejistům však doslova šlapali dva květinami ověnčení Havajští trosečníci, pro něž je voda živlem zřejmě zcela přirozeným a to s přehledem dokazovali na trati. O pouhé tři vteřinky zpět překvapivě zůstala Šíleně smutná princezna, která bohužel neprozradila, kde spolu se svým princem pádlování trénovala.  

Všechny handicapy, projevující se na hladině rybníka, ale doslova smázly sympatie diváků, jejichž cenu s přehledem získal právě strašidelný Lovec duší. Nezodpovězenou otázkou zůstane, zda návštěvníci akce pouze ze strachu o svoji duši nebo opravdu ze sympatií "nasypali" právě do jeho kasičky celkem 1376 korun, tedy o celých 421 korun více než Hurvínkovu divadlu.

Devět plavidel utržilo nádherných 5313 korun, které poslouží při dalších kulturních akcích v Přepychách.  

Celkovým vítězem pátého klání O Přepyšské kormidlo se stali Havajští trosečníci s kapitánem Vojtou Vajsarem, druhé v pořadí skončilo plavidlo Tesla pod velením Ondry Zdeňka a třetí Člověče nezlob se s kapitánkou Terezou Macháčkovou.

Obdiv ale zaslouží úplně všichni  - plavidla, posádky, porotci, provianťáci a v neposlední řadě samozřejmě pořadatelé.  

Reklama

Výběr článků

Načítám