Hlavní obsah

Trojmezí na Hrčavě, jeden z přitažlivých cílů putování beskydskou přírodou

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V blízkosti nejvýchodnější obce naší republiky, Hrčavy, najdeme místo, kde se stýkají území tří států - Polska, Slovenska a Česka - jedno z našich čtyř trojmezí.

Foto: Dušan Jurek

Nad Trojmezím

Článek

Ve strži sevřené svahy stojí od 22. června 1995 tři mramorové mohyly symbolizující každý ze tří států. Jejich podstavce ukrývají kovovou schránku s pamětními dokumenty své doby - výtisky novin, mince... Skutečný bod styku tří státu je však ukryt v korytu potoka pod dřevěným mostem. Vzhledem k poloze v korytu potoka však nebyla nikdy určena jeho nadmořská výška.

Trojmezí na Hrčavě není jen nejvýchodnějším bodem České republiky. Jsou s ním spojeny také další geografické zajímavosti.

Je nejjižnějším bodem česko-polské hranice a zároveň nejsevernějším bodem česko-slovenské hranice, která zde vlastně začíná - číslování hraničních kamenů začíná právě na trojmezí. Další zajímavostí je také, že ze všech trojmezí naší republiky má právě to na Hrčavě nejdále k nejbližšímu mořskému pobřeží - Baltské moře 525 km, pro zajímavost námi oblíbené Jaderské moře je vzdáleno 569,3 km vzdušnou čarou k městu Terst.

Z historie můžeme uvést, že právě tudy procházela obchodní cesta z Uher do Slezska. Na blízkém kopci Na Valech stávalo opevnění Malé Šance, mimochodem druhé největší opevnění jižní části Těšínského Slezska, mající chránit obchodní cestu.

Od roku 2007 je tento kout země přístupný veřejnosti díky vybudování 18 metrů dlouhého mostu spojujícím polskou a slovenskou stranu strže a menším pětimetrovým mostkem nad prohlubní směrem k české straně. Z polské strany byla vybudována k Trojmezí zpevněná cesta s osvětlením.

Návštěva Trojmezí na Hrčavě může být skvělým završením vaší turistické cesty za poznáním krás tohoto nejvýchodnějšího koutu České republiky. Vedou k němu značené trasy nejen Klubu českých turistů, ale také značené trasy polských a slovenských turistických klubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám