Hlavní obsah

Trojice regionálních umělců vystavuje na zámku v Kvasinách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná výstava tří regionálních uměleckých osobností byla slavnostně zahájena 17. března v prostorách zámku v Kvasinách. Představují se na ní Petr Stančík (dřevo, obrazy, šperky), Petra Kvasničková (obrazy, šperky) a Vlastimil Dohnálek (fotografie).

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Petr Stančík, Petra Kvasničková (roz. Stančíková) a Vlastimil Dohnálek společně vystavují na zámku v Kvasinách.

Článek

Mezi exponáty výtvarníka Petra Stančíka poutají pozornost šperky, vyrobené kombinací cínu a polodrahokamů, k vidění jsou i ozdoby ze dřeva nebo keramiky. Vedle toho autor prezentuje také vlastní zajímavou malířskou a řezbářskou tvorbu.   

Svůj "běh života" popisuje Petr Stančík (nar. 15 .5. 1945) takto: Absolvoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a postgraduál na UK Praha. Učil téměř čtyřicet let na školách všech typů, naposledy na Střední umělecké škole v Ústí nad Orlicí. Nyní jako spokojený důchodce žije se svou ženou Ivankou v Dobrušce, kde také tvoří, pokud netvoří na chalupě v Liberku - Prorubkách.

Ze dřeva vyřezává již třicet roků, maluje, tvoří i šperky a "fušuje" okrajově i do keramiky. Pravidelně vystavuje, byl členem skupiny GAMA. Vystavoval v NDR, Poznani a Kudowa Zdroj (Polsko), Ábrahámhegy (Maďarsko).

Ve stopách svého otce zjevně kráčí další z trojice, představující se v prostorách zámku v Kvasinách, Petra Kvasničková (roz. Stančíková). Návštěvníkům výstavy se "odhaluje" nejen svými šperky a obrazy, ale také prostřednictvím zajímavého motta: Řekni to šperkem. Když nevíš... Řekni to šperkem.  

Oba výtvarníky doplňuje Vlastimil Dohnálek, jenž se fotografování věnuje už čtyřicet let. Zpočátku se zabýval rodinnou a reportážní fotografií, později dokumentoval život ve své obci a na základní škole, pak přišla na řadu oblast sportu.

Svoji tvorbu vystavoval především na východě Čech - v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Kvasinách, Skuhrově nad Bělou nebo v kostele ve Vrchní Orlicí. Na zámku v Kvasinách představuje fotografie z posledních dvou let, které propojuje téma domovského Skuhrova a jeho nejbližšího okolí.

Vernisáž, kterou si nenechalo ujít několik desítek hostů, osobně zahájila majitelka zámku Soňa Klímová. K první letošní akci tohoto druhu, která potrvá až do 22. dubna, poznamenala, že je příjemná a milá na podívání.

Pro zájemce je výstava přístupná od pondělí do pátku v době od 10 do 16 hodin a v neděli od 14 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám