Hlavní obsah

Trojice nabídne klasiku i rock, zazní i skladby ve světové premiéře

Novinky, Petr Hejna

V neděli 13. ledna proběhne v koncertní síni, umístěné v kostele Nejsvětější Trojice v Písku, již třetí multižánrový koncert s názvem Tříkrálový večer hudby, poezie a obrazů. Dojde tedy nejen na zvuk varhan, ale i na básně a hudební zvukovou gradaci od klasiky přes blues a jazz k rocku.

Foto: Václav Turek

Z loňského Tříkrálového večera - 2 Generations

Článek

O poetické vstupy se jako vždy postará Milan Princ, písecký básník, autor nespočtu textů pro mnoho profesionálních muzikantů, často ho i definuje titul „dvorní textař Romana Dragouna“. Vydal několik sbírek svých básní a textů, přesto často při podobných akcích sáhne po práci spřízněných autorů, takže co bude předmětem jeho přednesu je malé tajemství.

Set věnovaný (nejen) klasické hudbě interpretované na místní varhany Břetislavem Bakalou slibuje tentokrát vzorek z tvorby českého velikána Bedřicha Smetany, ovšem jako obvykle lze očekávat přechod k improvizacím na některé z témat rockové klasiky. Hutný zvuk varhan obohatí jemnost houslových tónů Stanislava Zemka, mladého muzikanta z Prachatic, možná dorazí i kontrabas. 

Finále bude jako vždy patřit seskupení 2 Generations, při kterém nebude chybět obvyklá velkoplošná projekce. Loni jako host vystoupil příbramský flétnista Petr Vašina, na letošní večer je přislíben pro změnu ženský element v podobě zpěvačky Kamily Marešové, která to z Písku nemá do Písku až tak daleko, jako uvedení hosté.

Právě v bloku 2 Generations zazní premiérově několik skladeb z rozpracovaného nového, v pořadí pátého alba, loni zde představili část materiálu z alba Epilog přednesem cyklu čtyř živlů i titulní skladbou. V synchronní velkoplošné projekci se mohou milovníci výtvarného umění pokochat mnoha pracemi jak starých mistrů, tak neosurrealistů, korespondujících s texty často obsahujícími odkazy na duchovní tématiku, stejně jako na vnitřní prožívání jedince.

Kostel léta neslouží církevním účelům, není tedy třeba obávat se při pořádání kulturních akcí rozličných žánrů (krom klasiky zde má místo například jazz, blues, wordmusic nebo jako tento večer "rock pro dospělé") jakkoliv znesvěcování svatostánku, neboť tato historicky významná budova již ani nemá statut vysvěceného kostela.

Kuriozitou s Trojicí léta neodmyslitelně spjatou jsou zdejší varhany, které město před časem získalo od cestovatele Jiřího Hanzelky, stejně jako umístění toalet v bývalé cihlové márnici poblíž vchodu na hřbitov, který sám o sobě stojí za malou procházku. O historii varhan i více o pietním hřbitově se můžete dočíst ZDE.

Akce pořádaná CKMěstaPísku začíná v 18 hodin, místním netřeba souřadnicemi specifikovat polohu této pozdně gotické sakrální stavby, stojící na pietním hřbitově na levém břehu Otavy v těsné blízkosti velkokapacitního parkoviště Výstaviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám