Hlavní obsah

Trochu mimozemská Růženka ukazuje krásy nejen Česko-saského Švýcarska

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhlednovou královnou krásy Růženka nebude. Vypadá spíš jako mimozemšťan nebo Baba Jaga. Přesto šestimetrový betonový špunt vyhrál v anketě o nejhezčí rozhlednu roku 2018. Stojí na Pasteveckém vrchu nad obcí Růžová na Děčínsku, shlíží na ni Růžový vrch, pojmenování Růženka tedy bylo nasnadě.

Foto: Vratislav Konečný

Neobvyklá rozhledna nad obcí Růžová dostala jméno Růženka

Článek

Prapodivnou rozhlednu zpřístupnili 21. dubna roku 2018, ještě téhož roku vyhrála název Nejkrásnější rozhledna.

Zatímco kopce a vrcholy hor ovládají konstrukce ze dřeva či různých kombinací přírodního materiálu a kovu, vyrostla na Pastevním vrchu stavba, která v rozhlednovém světě nemá obdoby.

Má evokovat prvorepublikové řopíky

Místní, kteří chtěli mít rozhlednu na místě, kde kdysi stával větrný mlýn, později i restaurace s vyhlídkovou věží, původně uvažovali o jiné konstrukci. Měla nahradit vyhlídkový posed, který nevyhovoval. Nakonec zvítězil návrh libereckého architektonického ateliéru Mjölk.

Betonová stavba má evokovat prvorepublikové opevnění, jehož bunkry, řopíky, najdeme v této části severních Čech v hojném počtu.

Až se zazelená, splyne s okolím

Zatím je beton holý, počítá se s tím, že časem poroste břečťanem a splyne s okolím. Na objektu jsou pro něj připraveny úchyty. Pastevní vrch, Hutberg, tak dostal nový vrchol.

Protože tu vanou příznivé větry, stával tu větrný mlýn, ten shořel v roce 1868. Na kraji obce směrem na Děčín můžete vidět další, který je technickou památkou.

Oheň zničil v roce 1932 i restauraci Hubertsbaude s vyhlídkovou věží, její fotku uvidíte na infopanelu pod rozhlednou.

Kopec je vysoký 402 metry, kdysi tu stával dřevěný kříž, od roku 2005 kovový a renovovaný.

Dvakrát do roka se chodilo z Rosendorfu ke kříži na procesí. Jednou se modlit za dobrou úrodu, podruhé poděkování za sklizeň.

Po válce a odsunu obyvatelstva tu armáda zřídila pozorovatelnu, do roku 1948 vojáci obsluhovali radar.

Parkoviště k rozhledně se nachází asi kilometr pod kopcem, také je možné zaparkovat u kostela na náměstí, kde vedle svatostánku stojí i funkční dřevěná zvonice. Hlas jejich zvonů je krásný, pronikavý, do dálky slyšitelný.

Stoupání pozvolné, cestou od parkoviště minete i malou mariánskou kapličku. Šestimetrová stavba na vrcholu čedičového kopce má vyhlídkovou vnitřní plošinu umístěnu ve třech metrech. Z kruhových oken je nádherný panoramatický výhled, pozorovací body jsou nakresleny po obvodu Růženky nad hlavami návštěvníků.

Kruhový výhled i k sousedům

Nejbližším vrcholem je Růžový vrch, v Sasku panorama stolových hor, Velký a Malý Zschirnstein, Pfaffenstein, Lilienstein, Zirkelstein, Schrammsteine. V Česku oblast pískovců v okolí Pravčické brány. Pískovce pokračují ve směru hodinových ručiček, k Lužickým horám s Jedlovou a Studencem. Dobře je patrná část Ralské pahorkatiny a Českého středohoří s Vlhoštěm a Milešovkou. Na jihozápadě uzavírá obzor Děčínský Sněžník s rozhlednou.

Nejbližší rozhledna stojí v několik kilometrů vzdáleném Janově, je kovová, dobře viditelná.

Na stavbu rozhledny vyhlásila obec veřejnou sbírku, sešlo se asi 300 tisíc korun, jména přispěvatelů jsou na zdi objektu. Celkově Růženka přišla na 2 500 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám