Hlavní obsah

Třinečtí pěvci přivezli ze Sopot třetí místo

Novinky, Kateřina Ernstová
Aktualizováno

Jubilejní 10. ročník Mezinárodního sborového festivalu Mundus Cantat v polských Sopotech se uskutečnil 21. až 25. května. Představilo se na něm 11 pěveckých souborů z celého světa. Českou republiku úspěšně reprezentoval třinecký smíšený sbor Pěvecké sdružení Martinů (PSM).

Foto: archiv PSM

Slavnostní průvod ulicí Monte Cassino Street

Článek

Mezinárodní soutěž zahájil velkolepý průvod ulicí Monte Cassino Street, kde pěvecké soubory z Evropy, Asie a Ameriky předvedly úryvky tradičních písní v podobě krátkých vystoupení.

„O skladbě, jež symbolizuje náš kraj, jsem dlouho nepřemýšlel. Vybral jsem píseň Ospalčisko nejen pro její typický zdejší dialekt, ale i jako vzpomínku na Václava Štývara, jejího autora," sdělil Michal Zátopek, sbormistr PSM.

Hlavní soutěžní klání hodnotila šestičlenná odborná porota. Třinecký pěvecký sbor svým patnáctiminutovým vystoupením, na němž premiérově zazněla také skladba Górale v úpravě Jana Vičara, vybojoval bronz v kategorii světské a lidové hudby.

„Soutěžit s akademickými soubory z celého světa vyžaduje značnou dávku profesionality. Naši sboristé se toho zhostili na výbornou, což se projevilo v hodnocení," pochválil své svěřence Michal Zátopek.

Zpěváci uvítali možnost prohlédnout si hlavní město Pomořanského vojvodství, Gdaňsk, jedno z nejstarších a největších polských měst a seznámit se s tisíciletou historií, výjimečnou architekturou a kulturou hostitelského kraje.

Poslední festivalový večer patřil obyvatelům města Sopoty, pro něž vystoupily pěvecké sbory v přírodním amfiteátru Forest Theater. „Prožili jsme příjemné dny s hudbou v krásném prostředí na pobřeží Baltského moře. Kromě nezapomenutelných zážitků a motivace do další práce si odvážíme velmi hodnotné ocenění," shodují se členové úspěšného pěveckého sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám