Hlavní obsah

Třídenní Slavnosti města Mikulova lákají na hudbu, víno i historii

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 19. května rozkvete Mikulov městskými oslavami s jarmarkem a vinnými trhy. V kulturním programu najdete koncerty Davide Krause či skupiny Skyline, vystoupí i místní kapely a zájmová sdružení.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Chybět nebude ani stoupání po křížové cestě na Svatý kopeček, na Kozím hrádku bude nová alternativní scéna. Tradiční akcí je i Mikulovská cihla a lidé se mohou také pokusit o rekord v psaní ódy. Program Slavností města Mikulova bude opravdu pestrý.

Zájemci o historii mohou v pátek 19. května zavítat do okresního archivu na den otevřených dveří. „Veřejnosti bude přístupná celá budova včetně depozitářů, knihovny a restaurátorské dílny. Prohlídku doplní výstava Jsme tu pro Vás už 70 let, která představí minulost i současnost uchování písemností v Mikulově,“ zve k návštěvě Miroslav Svoboda, ředitel archivu.

V pátek večer pořadatelé čekají bohatou návštěvnost Muzejní noci. Letos její program připomene slavnou událost z července 1672, kdy mikulovský zámek navštívil rakouský císař Leopold I. Tento slavnostní večer završí v zámecké zahradě malý barokní ohňostroj na počest císaře. 

V sobotu ožije Náměstí dobovým jarmarkem s historickým programem a ve dvě hodiny odpoledne zde startuje soutěž Mikulovská cihla. Její účastníci se budou snažit donést cihlu co nejdále, odměnou pro vítěze je padesátilitrový sud bílého vína. Hotel Zámeček pořádá Mikulovské vinné trhy, které nabídnou stovky vzorků vín od vinařů nejenom z České republiky.

Hudebně-zábavné odpoledne v amfiteátru představí aktivity Domu dětí a mládeže. Starosta města Rostislav Koštial zde také ocení děti a mládež za mimořádné školní i mimoškolní výkony, které přispěly k dobrému jménu města.

Na odpolední program navazují první letošní koncerty pod širým nebem, na nichž zahrají místní kapely Mech, KazBand a Chameleon Groove. Hostovat bude David Kraus se svou kapelou, elektro popoví Skyline a večer zakončí DJ Chocolatic. Na koncerty je vstup volný.

Návštěvníky čeká letos také několik programových novinek. Tou první je pokus o rekord v sepsání nejdelší ódy na město, psané co nejvíce autory. S touto originální myšlenkou přišla Městská knihovna.

Další novinkou je hudební scéna na Kozím hrádku, která nabídne alternativu k velkému podiu. Vystoupí zde rockoví znojemští The Queues, brněnská indie kapela Ette Enaka, duo Zapaska z daleké Ukrajiny a večer uzavře mikulovská legenda Koleno.

Slavnosti města v sobotu odpoledne přinesou také umělecký a současně spirituální zážitek v podobě stoupání po křížové cestě na Svatý kopeček. „Ježíš stoupal na Golgotu, kde svou smrtí vykoupil lidské hříchy. A právě nad tím, co jsou vlastně naše hříchy, se rozhodla zamyslet skupina divadelních umělců a připravili na Svatém kopečku představení Společná cesta hříchu a vykoupení,“ doplnil ředitel z pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová David Gerneš.

V neděli oslavy pokračují druhým ročníkem běžeckého a turistického závodu na 6,3 km, který je určen pro širokou veřejnost. Nedělní program uzavře vystoupení místní kapely Rosen trio. 

Kompletní program a přesná data konání akcí najdete na webových stránkách akce www.slavnostimestamikulova.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám