Hlavní obsah

Třídenní slavnost vína a burčáku v Mikulově láká na hudební hvězdy i Václava IV.

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý hudební i vinařský program ozdobí 72. ročník Pálavského vinobraní, které se koná 6.-8. září. Vystoupí zde například Mirai, M. Žbirka, E. Farna, Tata Bojs, K. Knechtová, D. Koller, Jelen a M. Tučná, N. Urbánková nebo Hradišťan & Jiří Pavlica a další. Novinkou je odpočinková zóna s jídlem nebo výroba kroje.

Foto: Mikulovská rozvojová
Článek

Pořadatelé každoročně připravují lákavý program, jehož součástí je i družina krále Václava IV., který dorazí na mikulovské Náměstí v pátek večer po boku šarmantní královny Chantal Poullain. Královský pár se pak v sobotu projde s historickým a krojovaným průvodem Mikulovem. Společně vylisují pálavský hrozen a při audienci požehnají Purkmistrovu vínu.

„Vinobraní je především oslavou vína a práce vinařů. Návštěvníci si tak mohou užít víno v mnoha jeho podobách na všech místech Mikulova,“ uvedla Petra Eliášová, ředitelka pořádající agentury Mikulovská rozvojová.

Zámecký sál bude po tři dny patřit Národní soutěži vín mikulovské vinařské podoblasti s ochutnávkou více než 700 vzorků vín za doprovodu cimbálové muziky. Na zámecké terase nebude chybět ukázka zpracování hroznů.

Velké oblibě se těší tradiční rodinná soutěž „Po stopách vinaře“, která zájemce seznámí s prací a životem vinaře. V sále i v dalších částech zámku jsou pro účastníky připraveny degustace vín.

Dětem bude patřit zámecká zahrada – s nabídkou her, pohádek, písniček, soubojů šermířů a rytířů. Pobaví se také na Kozím hrádku.

I dvě letošní novinky se pojí k zámku: na jeho východní terase se mohou návštěvníci pustit do tvorby originálního kroje pod vedením Venduly Pucharové Kramářové.

Gajdošův sál patří významným osobnostem a panelové diskuzi nazvané „Cesta vína naším životem“. Na téma Víno a věda, společnost, zdraví a ekonomika budou s  Liborem Nazarčukem diskutovat psychiatr Cyril Höschl, ekonom Martin Slaný, enolog Mojmír Baroň a sociolog Dušan Šimek.

Pálavské vinobraní je úzce spjato s moravským folklórem, proto se na pódiu historického náměstí po celé tři dny představí řada národopisných souborů, cimbálových muzik a dechových hudeb.

Jedinečností pálavských krojů na návštěvníky čeká v sobotu v poledne, kdy městem projde krojovaný průvod, v jehož řadách se sešikuje mikulovská chasa i kroje z okolních vesnic. Folklorní zážitek na náměstíí podtrhne i Hradišťan & Jiří Pavlica.

O zábavu na Náměstí se dále postarají kapely jako Laura a její tygři, Lenka Nová s kapelou, Naďa Urbánková s Bokomarou, Modrý Cimbál nebo Top Dream Company. Nevšední zážitek slibují také akrobaté na chůdách Long Vehicle Circus nebo veselé představení stand-up od KOKO comedy. V neděli se do čela průvodu z mikulovského náměstí na Svatý kopeček postaví královna Chantal – tentokráte v civilu.

Významní hosté české a slovenské hudební scény vystoupí v pátek a v sobotu na pódiu amfiteátru. Pátek patří např. mladé skupině Brixtn, kapele Mirai, zpěvačce Ewě Farné a Davidu Kollerovi.

Sobotní přehlídku slavnostně zahájí král Václav IV. s královnou Chantal Poullain a sbor Fogáš. Po nich se na pódiu vystřídají od Dashy a Pajky Pajk s Epoque Quartetem, přes Sebastiana, Katarínu Knechtovou, Mira Žbirku, či kapely Support Lesbiens a Tata Bojs.

Novinkou letošních oslav je také chilloutová zóna plná food trucků v ulici Alfonse Muchy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám