Hlavní obsah

Tři příběhy z luxusního hotelu se vydaly za jabloneckými diváky

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apartmá v hotelu Plaza se skládá ze tří aktovek. Každá má samostatný příběh, ale společné místo - apartmá v luxusním newyorském hotelu.

Foto: Petr Mráček

Veronika Žilková a Martin Stropnický - Apartmá v hotelu Plaza

Článek

Vyprodané představení se odehrálo na začátku 16. divadelní sezóny v Městském divadle Jablonec nad Nisou 17. zaří. Tím oficiálně tato divadelní sezóna začala v divadle, jak uvedl před začátkem ředitel divadla Mgr. Pavel Žur.

V novém provedení hrají ve všech povídkách ústřední role Veronika Žilková a Martin Stropnický. Dále se představuje Agáta Prachařová a student konzervatoře, syn Veroniky, Vincent Navrátil. V Jablonci nad Nisou se tak konala předpremiéra tohoto nového nastudování, se kterým budou hostovat i v jiných městech po celé republice a v Praze pak v divadle Palace, kde oficiální premiéra proběhne 22. října.

Tři různé aktovky spojuje místo, jímž je apartmá v luxusním newyorském hotelu s číslem 719. První příběh pak nabízí klasické, ale rafinovaně pojednané téma manželské nevěry zralého zabezpečeného páru, kterému „nic neschází“ a přesto jeho vztah není zdaleka ideální.

V druhém příběhu jde o setkání úspěšného hollywoodského producenta s jeho dávnou gymnaziální láskou, která vede obyčejný život matky s mnoha dětmi v provinčním městě. V posledním příběhu Roy a Norma Hubleyovi přemlouvají svoji dceru, aby vyšla z koupelny a vdala se. Otec vyhrožuje vylomením dveří a matka se snaží situaci uklidnit.

Autorem této úspěšné komedie je jeden z nejznámějších broadwayských dramatiků Neil Simon. Z jeho bohaté autorské dílny jsou u nás snad nejznámější tituly jako např. Bosé nohy v parku, Drobečky z perníku či Vstupte. Řada jeho her byla s úspěchem zfilmována.

Neil Simon je mistrem konverzační komedie, zasazené do situací až groteskních. Jeho hry poskytují výrazné herecké příležitosti. Simon je důmyslný, křehký, filigránský. Postavy jeho her jsou, přes své lidské slabosti a omyly, bystrými slovními šermíři. Jeho dialogy jsou plné vtipu a skvělých point.

Nastudování s Veronikou Žilkovou a Martinem Stropnickým v hlavních rolích je plné skvělého humoru. Oba protagonisté hrají s lehkostí. Jejich výkony působí přesvědčivě. Veronika Žilková navíc hrála ve stejné hře v jedné z povídek, v nastudování divadla Na Vinohradech.

Reklama

Výběr článků

Načítám