Hlavní obsah

Tři oříšky pro Popelku slaví 40 let

Novinky, Petr Mráček

V sobotu 16. listopadu to je 40 let, co poprvé na plátna film vstoupila legendární pohádka režiséra Václava Vorlíčka - Tři oříšky pro Popelku.

Foto: archív Petra Mráčka

Tři oříšky pro Popelku

Článek

Mnozí z nás si nedovedou Štědrý večer bez této nejpopulárnější české pohádky televizní obrazovku ani představit. Popelka je populární nejen u nás, ale také v Německu, Norsku, Španělsku.

Co možná o slavné pohádce ještě nevíte:

Autorem scénáře slavné pohádky je František Pavlíček, jehož jméno mohlo být v titulcích uvedeno až po roce 1989. Byl totiž v bývalém režimu v nemilosti.

Pohádku chtěl režisér Vorlíček natáčet v létě, ale studio bylo volné pouze v zimě, proto musel scénáře přepsat a děj přenést do zimního období.

Postavu prince, kterého zahrál Pavel Trávníček, nechal režisér předabovat Petrem Svojtkou a to díky brněnskému akcentu Pavla Trávníčka.

Exteriéry se mj. natáčely v okolí zámku Moritzburg v Sasku a na vodním hradě Švihov u Klatov a jeho okolí. Interiéry byly točeny v berlínských ateliérech.

Popelku měla původně hrát Jana Preissová, ale v té době byla bohužel těhotná. Hlavní hrdinku Libuši Šafránkovou vybral režisér spíše náhodou. Pak si vzpomněl na mladou holku co hrála Barunku v Babičce a bylo jasno.

Postava královny byla první a zároveň poslední rolí Karin Lesch, která se dále již herectví nikdy nevěnovala.

Úvodní tanec princezny Droběny (Helena Růžičková), při kterém nosí bezmocného prince v náručí, byl náhlou improvizací Heleny Růžičkové.

Ocenění:

V roce 1973 převzal režisér Vorlíček cenu diváků - Křišťálový pohár na páté přehlídce filmů pro děti v Ostrově nad Ohří.

Hlavní cenu Zlatého dudka za nejlepší dívčí respektive chlapecký herecký výkon získali i herci Libuše Šafránková a Pavel Trávníček.

Zvláštní cenu poroty snímek vyhrál na 7. ročníku Festivalu českých a slovenských filmů v Nitře.

Tři oříšky pro Popelku byly dále zvoleny na 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně “Nejoblíbenější pohádkou století“.

Na 14. ročníku film získal cenu - čestné uznání dětské poroty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám