Hlavní obsah

Tři nádherné vodopády zas a znovu lákají do Jizerských hor

Novinky, Bohumil Žďárský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatost vodních toků a skalnatých říčních koryt vytváří nádherné vodopády v řadě lokalit Jizerských hor. Neškodí připomenout a popsat dostupnost, zejména u tří nejatraktivnějších. Vodopády Velkého Štolpichu, Černého potoka a vodopády Jedlové si to rozhodně zaslouží.

Foto: Bohumil Žďárský

Vodopád Velkého Štolpichu

Článek

V členitém a skalnatém údolí, na severní straně Jizerských hor mezi Svinským čelem (781 m n. m.) a Ořešníkem (800 m n. m.) nad Hejnicemi, vytváří říčka Velký Štolpich, která pramení pod sedlem Holubníku, řadu vodopádů. Říčka překonává skalní stěnu přibližně 30 m dlouhou a vytváří několik vodopádů a kaskád. Nejvyšší vodopádový stupeň má výšku 5 metrů.

Po příjezdu vlaku do Hejnic pokračuje značkovaná zelená přes lokalitu Ferdinandov na rozcestník Pod vodopády a následně žlutá až k vodopádu Velkého Štolpichu, přes dřevěný most dolů zhruba 50 metrů pod vodopád. Neskutečná krása a zážitek.

Pokračovat se může po červené na Ořešník - z vrcholové skály je nádherný výhled na severní a západní část krajiny. Na severu Smrk (1124 m n. m.), nejvyšší hora Jizerských hor, Paličník (944 m n. m.) nad Bílým Potokem. Dole hluboké údolí s Bílým Potokem pod Smrkem, Hejnicemi, Raspenavou a Frýdlantem v Čechách až s pohledem do Polska. Na západě Ptačí kupy (1013 m n. m.). Sestup je stále po červené až do Hejnic. Časová náročnost trasy je zhruba 5 hodin.

Černý potok pramení na Vánoční louce v Přírodní rezervaci Černá hora. Na severní straně Jizerských hor v hlubokém, neprůchodném kamenitém údolí pod Frýdlantským cimbuřím vytváří vodopád, který je 7 metrů vysoký. Pak se tok srovnává do mírných peřejí, kopíruje zhruba 1 km zelenou značku, poté se odkloní a vlévá se v Bílém Potoce pod Smrkem do řeky Smědé.

Dostupnost je po zelené turistické značce z Bílého Potoka - rozcestí 2,5 km v mírném stoupání až k odbočce k vodopádu. K vodopádu vede stoupáním náročná, kamenitá cesta v délce 630 metrů. Ale námaha stojí za to. Cesta tam a zpět trvá asi 3 hodiny. K nástupu trasy je výhodné použít konečnou železniční stanici v Bílém Potoce pod Smrkem.

K doplnění krásných zážitků zbývá nádherný vodopád na říčce Jedlová v jižní části Jizerských hor v katastru obce Josefův Důl. Říčka pramení v rašeliništi Na Čihadlech a než se dostane k soutoku s řekou Kamenicí, proplétá se v kamenitém řečišti a vytváří řadu vodopádů a peřejí.

Nástup je výhodný po příjezdu vlakem od nádraží po modré značce, která vede 2 km po silnici, aby posléze odbočila do lesa. Trasa kopíruje říčku a terén je značně kamenitý při neustálém stoupání až k hlavnímu vodopádu ve výšce 809 m n. m.

Tento vodopád je 12 m vysoký a poskytuje nezapomenutelný zážitek. Z tohoto místa je možný návrat zpět nebo pokračovat po modré až k odbočce Pod Čihadlem a pak se vrátit po červené přes Peklo do Josefova Dolu. Časová náročnost této trasy je asi 3 hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám