Hlavní obsah

Třetí ročník Konference na Strži aneb Anglické listy Karla Čapka slaví 90 let

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí proběhne v Památníku Karla Čapka studentská konference, letos na téma Výročí vydání Anglických listů Karla Čapka. Ty letos oslaví pomyslné devadesáté narozeniny. Svými příspěvky přiblíží kulturní i politický kontext Čapkova cestopisu studenti i absolventi nejen Karlovy university.

Foto: PKČ

Památník Karla Čapka ve Staré Huti

Článek

Už třetím rokem pořádá Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše studentskou konferenci, která umožňuje studentům i absolventům českých vysokých škol prezentovat své příspěvky k tématům souvisejícím se životem a dílem Karla Čapka a naučit se tak prezentovat svou práci mluvenou i písemnou formou.

Tématem letošní konference, která proběhne v sobotu 29. března od 10.00 hodin, bude výročí vydání Čapkových Anglických listů, které letos oslaví devadesát let od svého prvního vydání v roce 1924.

Na co všechno se můžete těšit

Čtyři absolventi z různých oborů Karlovy university a Západočeské university si pro návštěvníky připravili příspěvky, které přiblíží historický, místní i kulturní kontext období, ve kterém Karel Čapek psal a vydával své Anglické listy.

Vzácným hostem letošní konference bude Kristina Váňová, předsedkyně Společnosti bratří Čapků, která si pro návštěvníky připravila fotodokumentaci Čapkovy cesty po Anglii doplněnou o velmi poutavý výklad.

Roman Vaněk naváže na její příspěvek výkladem problematiky anglického parku v textech Karla Čapka a Šárka Lojdová zakončí první polovinu konference příspěvkem ze soudku estetiky - ve svém příspěvku nám totiž přiblíží problematiku Čapkovy disertační práce.

Po přestávce naváže na své kolegy Tereza Todorová s příspěvkem týkajícím se překladů Čapkových děl do anglického jazyka. Konferenci zakončí Nikola Reindlová svým pohledem na vývoj anglické žurnalistiky.

Na jednotlivé příspěvky vždy naváže diskuze a krátká pauza. Po prvních třech příspěvcích bude následovat delší pauza, kterou budou moci návštěvníci využít k prohlídce putovní výstavy Památníku Karla Čapka "Do Anglie s Karlem Čapkem", kterou Památník doplní ukázkami zajímavých vydání Čapkových knih z fondu vlastní knihovny. Nebude chybět ani možnost občerstvení. 

Konference bude probíhat popularizační formou a je tak vhodná pro každého. Zájemci naleznou po skončení konference všechny příspěvky také v písemné podobě na webových stránkách Památníku Karla Čapka. Zde také naleznete podrobný program konference.

Nezapomeňte si zamluvit místo

Protože má konferenční místnost Památníku Karla Čapka omezenou kapacitu, doporučujeme zamluvit si už teď místa na telefonním čísle 318522265. Vstupné na konferenci je dobrovolné.

Díky autentickému místu konání - Čapkův letní dům ve Strži - má konference vždy nezapomenutelnou atmosféru a je příjemným otevřením letní sezóny Památníku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám