Hlavní obsah

Tramvaj čtenářů vyjede do brněnských ulic

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos se Knihovna Jiřího Mahena v Brně zapojila do celorepublikové kampaně Březen – měsíc čtenářů. Pro čtenáře připravila řadu zajímavých aktivit. Jednou z nich je tramvaj čtenářů, která v duchu letošního cestovatelského motta „S námi jen all inclusive“ vyjede 12. března do brněnských ulic.

Foto: Knihovna Jiřího Mahena Brno
Článek

Křest čtenářského dopravního prostředku se uskuteční 12. března na Komenského náměstí u Fakulty sociálních studií MU v době od 16 do 16.30 hodin.  

„Knihovna ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna naplnila svoji dlouholetou touhu propagovat knihy a další aktivity knihovny touto netradiční formou. Věříme, že čtenářská tramvaj vzbudí v občanech města zájem o knihy a literaturu a zároveň se stane příjemným dopravním prostředkem pro cestování po městě Brně,“ uvedla ředitelka KJM Libuše Nivnická. 

"Jízdenkou do tramvaje je kniha, která udělá všem čtenářům radost. Ideálně taková, kterou už nepotřebujete a je z kategorie mladší čtivý žánr, která ale potěší jiné čtenáře," uvedla mluvčí knihovny Jana Kuncová. Podle jejích slov mohou v průběhu měsíce března cestující v knihovní tramvaji potkat knižního revizora. V případě, že si budou při cestě číst, dostanou od něj malý dárek.

Březnové knihovní aktivity

Vzhledem k neutěšené situaci v oblasti finančních prostředků na nákup nových knih, zahájila knihovna 4. března projekt Druhá šance pro knihy. V Ústřední knihovně KJM (Kobližná 4) je umístěn box, do něhož mohou občané odložit knihy, které nepotřebují. Jedná se o tituly z let 2007 a mladší, čtivé žánry (detektivky, thrillery, horory, sci-fi, fantasy, romány pro ženy apod.), případně naučnou literaturu z uvedených let.

„Odložené tituly následně roztřídíme, a buď zařadíme do našeho fondu, nebo využijeme na propagační či dobročinné účely," sdělila Kuncová s tím, že inspirací pro tuto aktivitu byla pro KJM Městská knihovna v Praze, kde obdobný projekt již funguje.

 V rámci března představuje knihovna svým čtenářům i nové či vylepšené služby. Čtenáři si mohou prohlížet knihy prostřednictvím mobilní aplikace Smartkatalog, je zpřehledněna nabídka knih v elektronických čtečkách a v on-line katalogu jsou označeny knihy, oceněné literárními cenami. Zájemce o deskové hry potěší nákup nových titulů, na pobočce Na křižovatce najdou děti tematické batůžky. Knihovna také veřejnosti zpřístupňuje Atlas krajiny České republiky, který byl mimo jiné oceněn titulem Mapa roku 2010. 

Bohatý program se uskuteční i na pobočkách KJM, které budou především dětem přibližovat prostřednictvím čtení svět knih a literatury. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám