Hlavní obsah

Tradiční sběratelská burza v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub filatelistů v Ústí nad Orlicí uspořádal v neděli 20. února Oblastní filatelistickou burzu všech oborů. K výměně nebo prodeji byl zde připraven filatelistický materiál, pohledy, mince, odznaky a další drobný sběratelský sortiment.

Foto: Jaromír Eliáš

Vystavené filatelistické materiály budily zasloužený zájem.

Článek

Filatelistický klub v Ústí nad Orlicí má nejen bohatou činnost, ale i dlouholetou tradici. Vznikl 30. března 1937, kdy po různých organizačních změnách a začleněních 3. dubna 1965 na ustavující schůzi se stal samostatným klubem, který je zároveň členem SČF.

Členové se účastní celé řady výstav propagačních i soutěžních, jak v rámci okresu, tak republikových v Praze, Brně, Pardubicích i Bratislavě. Dále jsou pořádány četné tematické besedy. Od roku 1937 se v klubu vystřídalo 547 členů.

Od roku 1963 jsou pořádány pravidelně jednou za čtvrt roku výměnné schůzky pod názvem Oblastní sběratelská burza.

Na této první akci v letošním roce již od 7 hodin ráno byly stolky s vystavenými materiály obklopeny početnými zájemci. Desítky spokojených sběratelů si pak odnášeli nové úlovky k doplnění svých sbírek. Zejména vystavené pohlednice si prohlíželi i další návštěvníci, kteří sice nevlastní sbírky, ale rádi se seznámili s početnými náměty na pohlednicích z různých časových období. Bylo na nich možné poznat stejně jako na známkách historii, vztah k umění i krásu vzdálených měst a krajin.

Zájem vzbuzovaly i vystavené mince, odznaky či knihy s odborným zaměřením.

Mezi početnými návštěvníky byli nejen místní sběratelé, ale z blízkého i vzdálenějšího okolí - Pardubic, Hradce Králové, Moravské Třebové, Šumperka a dalších měst.

"Burza se vydařila," usmíval se předseda Klubu filatelistů Jaromír Eliáš, když usedal za volant svého auta, aby odvezl na nádraží čínskou studentku Univerzity Karlovy oboru bohemistika, která ústeckou burzu navštívia v minulém roce a zalíbila se jí natolik, že opět přijela.

"Dnes již končíme," dodal spokojený předseda,  "ale již nyní se těšíme na další burzu, která se uskuteční v květnu."

Reklama

Výběr článků

Načítám