Hlavní obsah

Tradiční novoroční výstup na Andrlův chlum korunovalo krásné slunečné počasí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí již po jednadvacáté zajistil pamětní diplomy pro početné účastníky oblíbené novoroční pouti k chatě Hvězda na Andrlově chlumu.

Foto: Lukáš Prokeš

Klenba blankytné oblohy doplněná stříbrem se lesknoucí rozhlednou byla vizitkou krásného dne 1.ledna 2020.

Článek

V oblasti přírodního parku Tiché Orlice v podhůří Orlických hor leží město Ústí nad Orlicí oklopeno vysokými kopci. Nepřehlédnutelnou dominantou nad jihozápadní částí města v nadmořské výšce 559 metrů je téměř 50 metrů vysoká ocelová konstrukce, která pro zdaleka vyditelný třpyt je místními nazývána "Stříbrná krasavice".

Jedná se o víceúčelovou telekomunikační věž, postavenou na místě dvou předchozích dřevěných rozhleden, uvedenou do provozu 19. května 1996, čímž začala éra staveb multifunkčních železných věží v České republice.

Z její plošiny ve výšce 34,6 metru je krásný výhled na panorama města a do širokého okolí, do Orlických hor, ale i do Jeseníků až po Krkonoše. Protože člověka od pradávna lákaly široké rozhledy do krajiny, ústecký KČT využil příhodných podmínek a postavil zde před 28 lety turistickou chatu Hvězda, která se stala vyhledávaným cílem výletů obyvatel města, turistů z okolí, z celého okresu, Pardubického kraje i celé České republiky.

Svým výjimečným charakterem s určitým stupněm obtížnosti se stala jakýmsi poutním místem Nového roku. Symbol překonání překážek v podobě zhruba 250 výškových metrů, 183 schodů na rozhlednu, jakoby charakterizoval úskalí následujících 366 dní s vytouženým cílem úspěchu.

Tak i v letošním roce 2020 krásnou přírodou s koloritem obrazu slunného dne vystoupalo na Andrlův chlum 1214 účastníků z řad pěšáků, cyklistů, motoristů i jezdců na koních. Přišli jednotlivci, celé rodiny i se čtyřnohými příslušníky, 37 členů cyklistického oddílu z Chocně i cestující osobními auty, kterým zdravotní stav již neumožnil pěší túru.

Zaplnily se tak všechny cesty - lesní po kapličkách, náročnější Řehořovým dolem i 21 zatáček silnice. Jen starší turisté, bývalí sportovci, smutně poťukávali hůlčičkou pod kopcem s lítostí, že o tak významné události nikdo nevypravil mimořádný autobus, který by jim umožnil také prožít tento den vysoko nad městem i nad strastmi všedních dnů.

Dosažení vrcholu pak přineslo pobytí v přírodním horském klimatu, občerstvení v stylové turistické chatě a vytoužený doklad do alba - pamětní diplom.

Však štáb KČT v čele s jeho předsedou Milanem Richtrem se od 11 do 18 hodin u registračního stolu ani na chvíli nezastavil. I návštěvníci se mohli o vynaloženém úsilí při přípravě akcí přesvědčit ve vyložených kronikách. To před 13 lety přijížděli lyžaři, sáňkaři i saně s koňským spřežením s rolničkami. Na dvaceti předchozích ročnících se tak prezentovalo celkem 20 676 milovníků zimní přírody.

Svoji tradici má i "Novoroční čtyřlístek", v rámci kterého byla za 15 let existence vybrána na pomoc potřebným handicapovaným občanům částka 60 925 Kč.

I závěr výletu odpovídal slavnostnímu charakteru významného dne, kdy po sestupu přání do nového roku poskytlo zářícími světly nazdobené město.

Reklama

Výběr článků

Načítám