Hlavní obsah

Tradiční jarní výstava raných druhů skalniček zve k Faustovu domu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 22. března do 3. dubna probíhá tradiční jarní výstava raných druhů skalniček, zvláště lomikamenů a cibulovin v Praze vedle Faustova domu na Karlově náměstí.

Foto: Jiří Cysař

Skalničky

Článek

Akce je spojena s prodejem rostlin ve výstavní zahradě u kostela sv. Jana Nepomuckého Na Skalce na Karlově náměstí - Moráni v Praze.

Uprostřed rušného města se ocitnete v klidném ráji plném květin a zeleně. Nejen vystavované květiny jsou okrasou místa, ale i krásně upravené zahrady, které jsou v dlouholetém pronájmu od hl. m. Prahy.

Výstavy jsou zde pořádány již pěknou řádku let a jejich historie sahá až do osmdesátých let minulého století. Jelikož Klub skalničkářů byl založen v roce 1970, je to nyní skoro čtyřicet pět let působení v této oblasti. Přehlídky skalniček a dalších druhů rostlin se nepořádají od počátku klubu na tomto místě. Dříve to bylo například ve Vojanových sadech na Malé Straně nebo na holé pláni na Vyšehradě, kde musela být postavena narychlo skalka.

Až v roce 1980 získala organizace v dezolátním stavu toto místo ve farní zahradě barokního kostela sv. Jana Nepomuckého Na Skalce. Třicet let se zde neprováděla žádná údržba a tak to bylo rumiště se vším všudy.

Do dnešní podoby je přivedli členové klubu - místo je tak chloubou příznivců skalniček. V největším rozmachu na výstavu zavítalo i 30 tisíc návštěvníků. Dnes je zde komplikace kvůli rekonstrukci zdi přilehlého kostela, ale přesto je to nádherná oáza klidu v rušném velkoměstě.

Reklama

Výběr článků

Načítám