Hlavní obsah

Tradiční betlémy v neobvyklé podobě v orlickoústeckém muzeu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od pátku 28. listopadu je v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí otevřena výstava betlémů. Tentokrát to však nejsou tradiční několikametrové betlémy s malovanými papírovými figurkami, ale miniaturní betlémy z rozličných materiálů i původu v různých zemích.

Foto: Stanislava Dvořáková

Betlém z nehlazené hlíny s přírodninami od Hany Šromové z Třebišova (okres Rychnov nad Kněžnou).

Článek

V Ústí nad Orlicí se stalo tradicí přispět k slavnostní atmosféře vánočních svátků výstavou betlémů v Městském muzeu. Představu betlémů pak znázorňovaly několikametrové celky s malovanými papírovými figurkami. V letošním roce však byly představeny různé dekorativní předměty a ozdoby na vánoční stromeček z výjevů miniaturních betlémů.

O vytvoření této neobvyklé výstavy se zasloužila ředitelka muzea Jarmila Süsserová s manželem Jiřím. Další miniatury ze svých sbírek zapůjčili ústečtí betlémáři Václav Procházka, Jiří Knapovský, Zdeněk Velebný, Helena a Jiří Hartmanovi a Ludvík Mátl. Zajímavou sbírku pak zejména doplnili ukázkami z Jižní Ameriky Jarmila a Josef Haldovi ze Sedloňova.

Co se týká velikosti vystavených předmětů, nejdrobnějšími ukázkami jsou medaile, největší je betlém malovaný Alfrédem Pifflem složeným zhruba z 205 miniaturních postaviček.

Výstava zahrnuje náměty betlémů na ozdobách na vánoční stromek a dalších vánočních dekoracích. Zde je použit nejrůznější materiál typický i pro zemi původu. Jsou to betlémy zpracované z malované keramiky, kolorovaného porcelánu, ze skla a korálků, z kamene, sádry, kovu, textilu, papíru, umělých hmot, pryskyřice, dřeva, vosku, šustí i těsta.

Zároveň je bohaté zastoupení různých zemí. Z Čech a Moravy to je malovaná keramika, zejména kunštátská, malovaný čtvrtlitrový hrnek, upravovaná hlína, glazurovaný kameninový džbánek, strojová výšivka a krajka. Zajímavé je netradiční příbramské použití kokosové skořápky.

U dalších evropských zemí je materiálem opět hlavně keramika a porcelán, a to na ukázkách ze Španělska, Německa, Nizozemska, Itálie, kde navíc je betlém umístěný v sopečném tofu a na malbě na olivovém dřevě, v alabastrové mušli z Řecka, na tištěném přání z Rakouska a na tzv. sropkách z Polska, které jsou v současnosti zdobeny lesklými a třpytivými komponenty z papíru a staniolu.

Ze vzdálených zemí jsou zastoupeny ukázky z Izraele, Tasmánie, Mexika, Ekvádoru, Peru, kde zejména zaujmou barevné keramické figurky v půlkruhové jeskyňce se svatou rodinou a z Bolívie, v kterých jsou zahrnuty zvyky původních obyvatel And. Jsou zde barevné reliéfní keramické figurky v dřevěném malovaném domečku, které zobrazují kečuánské prostředí (oblečení, vegetaci, domácí zvířata) z města Tihuanaca na břehu jezera Titicaca. Součástí jsou i figurky pro zdobení dětských dortů.

Důkazem, že také u malých betlémů lze nainstalovat důmyslnou mechaniku je dřevěný svícen z Lipska, kde pod třístupňovou pyramidou jsou umístěny pohyblivé kotouče poháněné proudem vzduchu. Další zvláštností je soustružený hrací betlém s figurkami krušnohorského typu, jehož melodie doprovází návštěvníky při prohlídce.

Tuto pozoruhodnou výstavu lze navštívit až do 25. ledna 2015. Otevřena je mimo pondělí, od úterý do pátku od 9.00 do 17.00 hodin, s přestávkou od 11.30 do 12.30 hodin. V sobotu, neděli a ve svátek je otevřena od 13.30 do 17.00 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám