Hlavní obsah

Toulky pod Brnem – Labyrint pod Zelným trhem

Novinky, Jan Rouzek

Zelný trh je jedno z nejstarších brněnských náměstí, poprvé je zmiňován počátkem 13. stol. kdy nesl název Horní trh. Dnešní název pochází z 15. století, celé prostranství žilo po staletí každodenním životem obchodování.

Foto: Jan Rouzek

Alchymistická dílna

Článek

Především se zde prodávaly potraviny - maso, chléb, mléko, zelenina, obilí, víno a další zemědělské produkty, zkrátka všechno co souviselo s provozem domácnosti. Jednou za čas se prodávaly také řemeslnické výrobky.

Bylo i kulturním centrem, vystupovali tam kejklíři, provazochodci, setkávali se zde občané Brna také na kus řeči. Sklepy a podzemní prostory byly zázemím trhoveckého života, který zde přetrvává déle než 700 let. Sklepy vznikaly pod jednotlivými domy od středověku po novověk – nejvíc jich vzniklo v době baroka.

Ve sklepech, kde je stejnoměrná teplota se jednak dobře udržovaly potraviny čerstvé, hlavně však zabezpečovaly zboží v období, kdy se neprodávalo před krádežemi a poškozením.

Labyrint podzemních uliček, zákoutí, schodišť a odboček začíná na rohu Masarykovy ulice se Zelným trhem, vede pod náměstím a končí u komplexu Malého špalíčku.

Sklepy i trestnice

Lidé, kteří navštíví tyto prostory, uvidí klasický historický sklep, ukázku jak se zde uchovávaly potraviny, je zde k vidění alchymistická dílna, vinný sklep.

Další expozicí je trestnice, ve které je vystaven pranýř, klec bláznů a řada mučících nástrojů. Podzemí je vybaveno klimatizací a čerpadly na odčerpávání hladiny spodní vody. Na mnoha místech je malá podchozí výška jako důsledek propojování sklepních prostor v různých výškách, protože jsou propojeny prostory, které původně spolu nesouvisely, protože byly v různých domech. Vlastní sklepy jsou v hloubce 6-8 m pod povrchem náměstí.

Celkové náklady na sanaci podzemí přesáhly 120 mil. Kč. Polovina prostředků šla z fondů EU, z toho cca 100 mil. byla stavební část projektu a 20 mil. náklady na interiér a expozice. Tento projekt byl největší kulturně historickou investicí města v minulých letech.

Po kompletní stavební úpravě, kdy byly propojeny do jednoho celku jednotlivé části, vznikla v roce 2011 doslova unikátní soustava historických sklepů a chodeb s názvem Labyrint pod Zelným trhem.

Více fotografií z podzemí pod Zeleným trhem naleznete na stránkách věnovaných nedaleké obci Popůvky u Brna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám