Hlavní obsah

Toulky českou minulostí v Levém Hradci

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z jarních výletů nás zavede do Roztok u Prahy. Toto městečko rozprostírající se nad vltavským údolím má pro turisty dvě atraktivní místa, jež svou historickou hodnotou ovlivnila českou minulost.

Foto: Jiří Cysař

Zámek

Článek

První naše zastavení (nachází se nedaleko vlakového nádraží) patřilo roztockému zámečku - bohužel až do podzimu je pro veřejnost uzavřen, přístupná je pouze zámecká zahrada a výstavní sály, které nejsou součástí hlavní stavby zámečku. Vše by mělo být otevřeno od podzimu.

Odtud poté stoupáme ve směru k centru Roztok - na náměstí 5. května, kde se nachází městský úřad s kostelem sv. Jana Křtitele. Je odtud výhled do vltavského údolí a také na farmaceutickou továrnu. Ale toto místo není centrem Roztok, to leží kousek odtud a jedná se o zrekonstruované Tyršovo náměstí s kašnou a novými domy. Odtud se pak již vydáváme na druhé historicky významné místo - a tím je Levý Hradec.

Levý Hradec bylo raně středověké ostrožné hradiště, situované na území dnešního města Roztoky (v katastru bývalé samostatné obce Žalov), 10 km severozápadně od centra Prahy. Toto hradiště pravděpodobně bylo původním sídlem přemyslovského knížete Bořivoje I. Ten zde nechal v 80. letech 9. století vybudovat první křesťanský kostel v Čechách. Lokalita dnes patří mezi národní kulturní památky. Hradiště o rozloze 6,4 hektaru se nacházelo vysoko nad levým břehem Vltavy, na ostrožně vytvořené Žalovským potokem, který se zde do Vltavy vlévá.

Toto místo je zajímavé jak dávnou historií, tak i současnou, jelikož se zde již odpradávna konají církevní poutě. Místní pamětnice mi sdělila, že po revoluci zde byl i prezident Václav Havel na jednom z prvních setkání s občany. Kousíček od kostela sv. Klimenta s přilehlým hřbitovem, dalo by se říci, co by kamenem dohodil, bydlel známý český komik Miloslav Šimek.

Pokud obejdeme hřbitovní zeď a dostaneme se až k márnici, naskytne se nám přímo úchvatný výhled na Vltavu a údolí kolem s pohledem na Řež a řeku plynoucí do Mělníka. Poté kdy si celé místo prohlédneme a přečteme informační tabulky, které jsou rozmístěny na celé ploše tohoto velkého bývalého hradiště, začneme klesat po zelené značce přímo k řece Vltavě. Dále pak pokračujeme po asfaltové cyklostezce a zelené turistické trase až k východisku našeho výletu, kterým bylo vlakové nádraží.

Uvedená trasa měří zhruba patnáct kilometrů - většinou po asfaltových cestách. Jelikož v programu je návštěva historických památek - jejich prohlídka zabere dost času, jedná se o tip na výlet celodenní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám