Hlavní obsah

Tomáš Valík, herec, který rád fotografuje, vystavuje své fotografie v Holešově

Novinky, Dana Ehlová

Herec Tomáš Valík, známý především jako představitel Richarda Zajíčka z nekonečného seriálu Ulice, ale také například z pohádkové série o princezně Fantaghiro, vystavuje od 3. do 30. června kolekci dvou desítek fotografií moravských židovských hřbitovů v kavárně CINEMA v Holešově.

Foto: Robert Rohál

herec Tomáš Valík

Článek

Krátce před zahájením této akce odpověděl Tomáš Valík na několik otázek a jeho odpovědi na téma fotografie židovských hřbitovů a fotografování vůbec jsou tou nejlepší pozvánkou na výstavu, která 3. června začíná.  

V Holešově vystavujete fotografie pocházející z židovských hřbitovů na Moravě. Proč právě židovské náhrobky, čím Vás zaujaly?

Fotografie židovských hřbitovů jsou převážně z Moravy. První snímek však vzniknul na židovském hřbitově pod hradem Rabí. Zaujala mě nejvíce atmosféra těchto míst, nádherné náhrobky, které jsou kronikou židovských generací. A hlavně jsou tyto náhrobky uměleckými skvosty.

Holešov je už třetí místo, kde svoje fotografie židovských hřbitovů představujete. Jaký ohlas měly výstavy v Třebíči a Lomnici nad Popelkou?

Má výstava fotografií měla být jen jedna, ale nakonec se stala putovní. Z toho mám samozřejmě radost. Během září bude pokračovat v Opavě, jedná se o Mikulově a poté v Art galerii na Uhelném trhu v Praze, která bude prodejní. Ohlasy na mé fotografie jsou dobré, lidem se líbí, jsou černobílé 40/70 a jedná se spíše o hru se světlem.

Jste profesionální herec. Kdy a proč vznikl nápad pořídit fotografie, které neskončí jen v soukromém albu?

K fotografování mě přivedl můj otec. Dělal nádherné fotky i přesto, že byl slepý, vnímal jen obrysy. Miloval jsem chvíle, kdy jsem s ním byl v černé komoře a mohl asistovat při vzniku fotek, mohl jsem je sice jen tzv. koupat, ale stálo to za to. Víte, intuitivně jsem cítil, že jen v domácím albu fotografie nezůstanou. Protože jsem chtěl lidem ukázat svět tak, jak jej vnímám.

Fotografoval jste architekturu Moskvy, přírodu v Kanadě, židovské hřbitovy. Přemýšlel jste, kam nebo na co zaměříte objektiv svého fotoaparátu příště? 

Letos se chystám fotografovat živly – oheň, vodu, vítr, a potom stromy a květiny. Nad tím, co budu fotit, nikdy nepřemýšlím, ta informace totiž přichází sama. Pokud se otevřete a vnímáte své okolí. Věcí k focení je spousta, důležité je si k nim najít vztah, a potom to jde samo. A hlavně mám vynikajícího učitele, fotografa Ladislava Kubesu, který mimochodem nafotil i portrét na plakát k výstavě v Holešově.

Reklama

Výběr článků

Načítám