Hlavní obsah

To nejlepší z ostravského divadelního světa se představí na festivalu v Praze

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to pražské publikum, pro které je určen festival ostravských divadel Ostrava v Praze. Tradiční přehlídka proběhne ve dnech 19. až 30. října a nabídne zajímavé inscenace z poslední doby, k nimž bezesporu patří tituly jako Smrtihlav, Hráči nebo Evžen Oněgin.

Foto: archiv NDM Ostrava

Jednou z festivalových inscenací bude hra Martina Walsera Smrtihlav, kterou v NDM režíroval Peter Gábor.

Článek

Každoroční podzimní přehlídka Ostrava v Praze nabízí vždy to nejlepší, co jednotlivé soubory připravily. Na pražských scénách Divadla Komedie, Nové scény Národního divadla a Švandova divadla se i letos představí všechny ostravské činoherní soubory, přidá se i Komorní kino Evald, které nabídne celovečerní film Isabel z ryze ostravského prostředí.

Komorní scéna Aréna se představí s inscenací Gogolových Hráčů (režie Ivan Krejčí). Dnes už proslulá inscenace, která je uváděna v překladu Leoše Suchařípy, je na programu v sobotu 19. října od 19 hodin v Divadle Komedie.

V neděli 20. října uvidí pražské publikum hned tři inscenace. První bude pohádka Perníková chaloupka, která je interpretována v nádherném veršovaném zpracování básníka Václava Renče a se kterou do Prahy přijede ostravské Divadlo loutek. V režii Václava Klemense bude uvedena ve Švandově divadle hned dvakrát, a to v 15 a 17 hodin.

Dalšími festivalovými inscenacemi se v neděli 20. října v Praze představí Národní divadlo moravskoslezské. Zatímco v Divadle Komedie bude v 16 hodin uvedena hořká komedie irského dramatika Billyho Rochea Slož mě něžně, která je o potulných komediantech v boxerském ringu (režie Janusz Klimsza), na Nové scéně Národního divadla Praha bude od 19 hodin na programu inscenace Smrtihlav. Strhující rodinné drama s hamletovskými motivy z pera Němce Martina Walsera režíroval Peter Gábor.

Poslední festivalové představení  - inscenace hry A. S. Puškina Evžen Oněgin z repertoáru Divadla Petra Bezruče - bude uvedeno ve středu 30. října v 19.30 hodin na jevišti Divadla Komedie. Režisérem původní dramatizace jednoho z nejslavnějších milostných příběhů všech dob je Jan Mikulášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám