Hlavní obsah

To nejlepší z loňské evropské filmové produkce představí Evropská filmová inventura

Novinky, Klára Blažková

Loňský rok přinesl do tuzemských kin nebývalé množství výborných evropských filmů. Ty nejvýraznější, které se do běžného programu kina nevešly, budou mít diváci možnost vidět během Evropské filmové inventury v pátek a sobotu 7. a 8. února ve vsetínském kině Vatra.

Foto: FK Vsetín

Evropská filmová inventura 2014

Článek

Filmovou přehlídku pořádá společnost Dům kultury Vsetín – provozovatel kina Vatra, ve spolupráci s Filmovým klubem ve Vsetíně, která nás zavede do nejrůznějších koutů Evropy od Španělska, přes Itálii do Bosny, Rumunska a Bulharska, poté na sever do Švédska a Dánska, ale také do Velké Británie a Německa.

Z celkem jedenácti celovečerních filmů je jistě tím nejznámějším Velká nádhera italského režiséra Paola Sorentina, vítěz Evropských filmových cen. Novinkami v české distribuci jsou sociální dramata Pozice dítěte z Rumunska, Epizoda ze života sběrače železa z Bosny a Hercegoviny a Rozbitý svět z Velké Británie.

V programu jsou i romantické filmy: Ostrov natočený ve Švédsku bulharským režisérem Kamenem Kalevem a Bajkonur režiséra Veita Helmera s vynikající hudbou Gorana Bregoviće, který vznikl v koprodukci Německa a Kazachstánu. Evropskou mozaiku doplňují španělský kriminální thriller Nemají pokoj svévolníci a dánská absurdní komedie Nerada ruším.

Součástí sobotního programu budou také 4. Balkánské filmové návraty, které připomenou tři výrazné chorvatské snímky z loňského Letního filmového maratonu: černou komedii 72 dní, soudní drama 2 hráči na trestné lavici a hořkou politickou frašku Profesionál.

Přestávky mezi jednotlivými projekcemi ozvláštní chorvatské animované filmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám