Hlavní obsah

Titul Zlatý Ámos Zlínského kraje získala v regionálním kole soutěže Alena Ježková

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem ankety o nejoblíbenějšího učitele a držitelem titulu Zlatý Ámos Zlínského kraje se v úterý 24. ledna v regionálním kole stala Alena Ježková z Gymnázia J. A. Komenského v Uherském Brodě.

Foto: Zlínský kraj

Zlatá Ámoska Alena Ježková se svými studentkami.

Článek

„Vítězka postupuje do semifinále, za Zlínský kraj spolu s ní postoupila i Jaroslava Buchalová z Vyšší odborné školy pedagogická a sociální a Střední pedagogické školy Kroměříž,“ sdělila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Regionální kolo, které zahrnuje Zlínský a Olomoucký kraj, zahájil ve Zlíně radní Petr Gazdík, zodpovědný za školství.

„Jsem velmi rád, že můžeme hostit tuto soutěž, která patří plným právem k nejpopulárnějším anketám. V soutěži, kde žáci nominují své oblíbené učitele a své návrhy musí také obhájit před odbornou porotou, hraje zásadní roli semknutost, partnerství a spolupráce celého týmu, a možná i proto je tak pozitivně Zlatý Ámos vnímán dětmi i pedagogy,“ řekl Petr Gazdík. Zároveň připomenul, že během dvaceti čtyř ročníků soutěže v ní již třikrát získali prvenství kantoři ze Zlínského kraje.

Letošní Zlatá Ámoska Zlínského kraje Alena Ježková, která na gymnáziu v Uherském Brodě učí osmým rokem, o sobě říká, že se snaží na děti působit hlavně výchovně: aby si vážily samy sebe, byly komunikativní, tolerantní, měly pěkné vztahy mezi sebou, ale také vůči přírodě. Studentky naopak u své „paní profesorky“ oceňují především lidskost.

„Je k nám milá, má nás ráda, vždy nás podrží, je spravedlivá a vidí v nás to dobré,“ doplňují se Jana Valečková, Tereza Řezníčková a Tereza Škubníková.

Odborná porota hodnotila celkem osm soutěžních družstev, mezi nimiž byly zastoupeny základní a střední školy jak ze Zlínského, tak z Olomouckého kraje. Žáci mohli navrhovat své kandidáty do 31. prosince 2016 a ti museli nejprve obstát v rámci školních kol.

Tak tomu bylo i v případě jediného muže mezi letošními soutěžícími Jana Nahodila, učitele tělesné a občanské výchovy ze ZŠ ve Slušovicích, kterému dali jeho žáci nominaci „pod stromeček“. „Pro mě je výhra už to, že mě děti navrhly a že se pak žáci i učitelé na mé nominaci shodli. Ve školství jsem zatím šest let, baví mě to a jediné, co mi občas dělá starosti je, jak vyjít s problémovými žáky. Ale vždy se snažím hledat cestu k dorozumění.“

A co na svém učiteli nejvíce oceňují jeho žákyně? „Smysl pro humor, zodpovědnost a trpělivost,“ shodují se Lucie Brůzlová, Nikol Březíková a Vendula Hanáčková.

Vítězem regionálního kola za Olomoucký kraj se stala Radka Kroupová ze Základní školy v Šumperku.

Předsedou poroty regionálního kola je ředitel soutěže Zlatý Ámos Slávek Hrzal, který je od září 2016 zároveň i školským ombudsmanem. Anketu pořádá nevládní sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám