Hlavní obsah

Tip na neobvyklý zážitek: z Valtic do Rakouska po Stezce bosou nohou

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravské Valtice jsou proslulé jako oblast vína, pohodové cykloturistiky či památek UNESCO. Teď se tu nabízí turistům další zpestření. Od května je u Valtic otevřena nevšední zážitková atrakce – Stezka bosou nohou.

Foto: Martina Žáčková

Nejzábavnější stanoviště Stezky bosou nohou. Brodění bahnem baví děti i dospělé.

Článek

Vzešla ze spolupráce české strany a Rakouska, kde jsou již podobné projekty obvyklé a velmi oblíbené.

Stezka bosou nohou přináší možnost zapojit do „obvyklého“ pěšího výletu všechny smysly. Nejenže na vybraných místech můžete vyzout boty a vyzkoušet, jak na vaše chodidla působí různé přírodní materiály, ale zapojíte také čich a sluch nebo prověříte tělesnou kondici.

Začátek stezky se stanovištěm číslo 1 je sice oficiálně na rakouské straně, ale koncepce trasy je taková, že na ni můžete stejně dobře nastoupit i v Česku – u Kolonády známé také jako Reistna. Ta se tyčí nad Valticemi jako nejvyšší bod Lednicko-valtického areálu, který je pro své mimořádné hodnoty zapsán mezi světové památky UNESCO.

Na první stanoviště stezky pak narazíte po pár stech metrech chůze po polní cestě na pahorku s hezkým výhledem do okolní krajiny. Vedle menší rozhledny je tu dokonce i zázemí s grilem pro ty, kteří by chtěli výlet spojit s piknikem. Čeká vás tady také první prověrka pro bosé nohy – cestička z malých oblázků a jako kontrast k ní chodník z písku, který je v teplém počasí příjemně vyhřátý.

Na dalším stanovišti prověříte prostřednictvím pohyblivých lávek a dalších prvků vaši tělesnou koordinaci. Jediným trochu riskantním prvkem na celé trase je skluzavka na následujícím stanovišti, která je hodně strmá a rychlá. Můžete ji ale pohodlně obejít po schodech.

Kousek dál si posedíte ve starém sudu, v němž se z reproduktorů zaposloucháte do zpěvu ptáků, a do údolí pokračujete po schodech, jejichž jednotlivé stupně vyplňují přírodní materiály rozdílné povahy – pošlapete si po pichlavých drcených šiškách, nasekané kůře stromů a na závěr čeká pohlazení jemnými pilinami.

Zhruba v půlce trasy dorazíte na vůbec nejatraktivnější stanoviště. Projdete se po oblázkovém chodníku či malém bludišti, začtete se do poučných citátů na dřevěných plůtcích a pak se tu také můžete doslova probrodit bahnem. Stačí vyzout boty a vstoupit do několik metrů dlouhého koryta, které je plné jemného mazlavého blátíčka. Za ním nechybí prostor pro umytí špinavých nohou pod tekoucí vodou. Ještě také vyzkoušet svůj čich u testovacích budek. Jistě rozpoznáte, odkud se line vůně levandule a kde jsou cítit růže či citrusy.

Při stoupání do kopce v závěrečné části stezky můžete ještě spočinout na dřevěných lehátcích, odkud je krásný výhled na blízkou obec Schrattenberg. Zbývá pár set metrů malým lesíkem a vynoříte se zpět u Reistny. Určitě nevynechejte ani její návštěvu, je z ní nádherný výhled.

Návštěvu Valtic můžete zakončit také návštěvou zdejšího zámku nebo některého z mnoha vinných sklepů.

Celá okružní Stezka bosou nohou je dlouhá necelých 5 kilometrů, má 11 stanovišť a velmi volným tempem s poctivým vyzkoušením všech atrakcí na ní můžete strávit pohodové dvě tři hodinky. Je to zážitek, který si užijí nejen děti, ale i dospělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám