Hlavní obsah

The Claire Lynch Band odehrají jediný koncert v České republice

Novinky, Robert Schernstein

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. září se v Eurocentru v Jablonci nad Nisou uskuteční jediné české vystoupení světové špičky současné bluegrassové scény – americké skupiny The Claire Lynch Band. Návštěvníci budou jedněmi z prvních Evropanů, kteří uslyší v živém provedení nahrávky z nového alba nazvaného „Dear Sister“.

Foto: Stacie Huckeba

Mark Schatz, Bryan McDowell, Claire Lynch, Matt Wingate - The Claire Lynch Band

Článek

Claire Lynch se zapsala do historie už jako vedoucí souboru Front Porch String Band, který byl za jejího působení v 80. a 90. letech označován za jeden z nejprogresivnějších bluegrassových souborů. Své první album “Friends for a Lifetime” vydala v roce 1993. Její další počiny “Moonlighter” v roce 1995 a “Silver and Gold“ v roce 1997 už byly nominovány na cenu Grammy. V roce 1997 se také stala držitelkou ceny Mezinárodní bluegrassové asociace (IBMA) v kategorii zpěvačka roku.

V roce 2005 bylo album „New Day“ přijato širokým spektrem bluegrassového i folkového publika, vyšplhalo se vysoko na žánrové žebříčky a zároveň pro Claire získalo nominace IBMA na zpěvačku roku. Po reedici pěti předchozích alb následovaly další nominace IMBA a uvedení do Síně slávy bluegrassu v Alabamě. Další studiová nahrávka “Whatcha Gonna Do” z roku 2009 představuje brilantní instrumentace celého čtyřčlenného bandu.

V roce 2010 byly pro skladatelku a zpěvačku odměnou nominace IBMA na skladbu roku a nahrávku roku a vítězná trofej v kategorii zpěvačka roku.

Sama Claire Lynch je sice žánrovou hvězdou první třídy, avšak pozadu nezůstávají ani ostatní hudebníci skupiny, kteří na jabloneckém koncertu vystoupí:

Mark Schatz (kontrabas, clogging) je přední postavou novodobé americké akustické hudby. Dvakrát byl IBMA jmenován basistou roku, spolupracoval s řadou význačných jmen, jako je Béla Fleck, Jerry Douglas, Maura O'Connell, Tony Rice, John Hartford, Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Tim & Mollie O'Brien a Nickel Creek. Schatz také ovládá hru na clawhammer banjo a umění tance zvaného Southern Appalachian clog dancing. Mark kromě jiného vydal dvě sólová alba.

Bryan McDowell (housle) je nadaný multiinstrumentalista s úchvatým stylem. Na housle začal hrát ve svých pěti letech, aby od dvanácti přibral ještě mandolínu a kytaru. Během let 2009–2011, kdy vystupoval v soutěžích, jedenadvacetkrát získal první místo za hru na housle, mandolínu i kytaru. Působí současně jako člen tria The Winfield Three. Vydal sólové album zvané The Contestant.

Matthew Wingate (kytara) se v roce 1997 jako patnáctiletý umístil na prvním místě v soutěži Merlefest’s Doc Watson Guitar Championship. Své kvality zdokonaloval jako kytarista Valerie Smith na vystoupeních napříč Spojenými státy a v Evropě. Od roku 2004 účinkoval v Greencards, kde se sblížil s progresivnějším repertoárem a rozšířil svůj záběr o komplexnější aranže. V letech 2006–2008 spolupracoval se skupinou The Lovell Sisters. V roce 2008 pak vydal sólové album „A Good Dream", které získalo vynikající hodnocení.

Koncert proběhne ve čtvrtek 5. září v jabloneckém Eurocentru od 20 hodin. Vstupenky v cenách od 290 do 590 Kč je možné zakoupit nebo rezervovat v pokladně Eurocentra.

Reklama

Výběr článků

Načítám