Hlavní obsah

Těší mě, že jsem dostal příležitost vstoupit do světa opery, říká režisér Peter Gábor

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Režisér Peter Gábor sice působí jako šéf činohry v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, nicméně právě hostuje ve Státním divadle v Košicích, kde připravuje Verdiho operu Rigoletto. A Košice zná velmi dobře. Vyrůstala tu jeho matka a donedávna tu žila i jeho babička.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor režíruje ve Státním divadle v Košicích Verdiho operu Rigoletto.

Článek

"Košice pro mne znamenají vzpomínky na dětství, na maminku i prarodiče. A také tu proběhly  první divadelní pokusy. S kamarády jsme hrávali divadlo na půdě. Natáhli jsme si plachtu jako oponu a bavili celý dvůr. Je to pro mne úžasný pocit režírovat dnes v nádherném košickém divadle, a k tomu ještě titul, s nímž jsem se v činoherní verzi (Victor Hugo: Král se baví) střetl v roce 1998 v Moravském divadle Olomouc, kde jsem nastupoval jako šéf činohry," vzpomíná jeden z nejtalentovanějších režisérů své generace.

Režie slavné Verdiho opery Rigoletto není jeho první operní inscenace. Na své současné domovské scéně v Národním divadle moravskoslezském, kde působí jako šéf činohry, už režíroval dvě opery. Zatímco operní dílo Umberta Giordana Fedora mělo premiéru 14. dubna 2011, premiéra opery Charlese Gounoda Romeo a Julie proběhla 15. prosince 2011.  

Ostatně není to tak dávno, co operní pěvci Aleš Briscein a Jana Šrejma Kačírková, jinak hlavní protagonisté Gáborem režírované a v Ostravě uvedené opery Romeo a Julie,  získali prestižní divadelní Ceny Thálie za rok 2012.

"Dimenze hudby a zpěvu atakuje ve mně emoce a provokuje fantazii. Těší mě, že jsem dostal příležitost vstoupit do světa opery. Vést dialog s partiturou a pochopit myšlení skladatele je proces při režírování, který tak strašně fascinuje. Hudba dokáže zázraky a je součástí mého života," říká Peter Gábor. Premiéra bude v pátek 10. května. Druhá premiéra hned následující sobotu 11. května. Začátky obou představení jsou stanoveny na 19 hodin.

A jaký bude podle režiséra košický Rigoletto? "Doufám, že silný romantický příběh osloví každého," říká Peter Gábor. "Námět je opravdu nadčasový. Různé podoby lidských charakterů potkáváme okolo sebe každý den. Pojmy láska, morálka, pravda, lež, zločin a trest  skloňujeme v našich životech velmi často. Výtvarné řešení naší inscenace akcentuje právě průnik historické doby a současnosti."

Reklama

Výběr článků

Načítám