Hlavní obsah

Termovizní kamery z VUT Brno pomáhají brněnskému zdravotnictví

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě termovizní kamery z Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT, kde jsou užívány k vědecké práci, slouží od 7. dubna k rychlé diagnostice u vchodů do Fakultní nemocnice Brno. Třetí termokameru zapůjčil CEITEC VUT Dětské nemocnici, která je rovněž součástí FN Brno.

Foto: FSI VUT
Článek

Termovizní kamery, které by automaticky změřily teplotu každému, kdo vstoupí do budovy, znamenají pro obě nemocnice velmi užitečnou pomoc. Zdravotníci mají díky údajům z těchto kamer možnost rychleji pacienta s teplotou oddělit od ostatních tak, aby nedošlo k nakažení dalších osob.

„Energetický ústav naší fakulty se nemocnici proto rozhodl zapůjčit dvě špičkové termovize, které se používají k vědeckým účelům,“ uvedl děkan Fakulty strojního inženýrství Jaroslav Katolický, který jako výzkumník působí právě na Energetickém ústavu.

Kamery, které v minulosti sloužily například pro měření energetických zařízení v teplárnách nebo i v Jaderné elektrárně Dukovany, jsou nyní umístěny na dvou místech. První z nich je ve stanu, který slouží jako vstup do nemocnice pro pacienty, druhá v prostoru, kterým do nemocnice přicházejí zaměstnanci.

Termovize s centrálním systémem pro sledování teploty osob kompletně zprovoznili výzkumníci z Energetického ústavu FSI VUT, vyhodnocování dat je již v režii zdravotníků.

„Data a obrazy z termovizí se odesílají do centrálního počítače, který obsluhují medici. Pokud kamery naměří u někoho zvýšenou teplotou, medici předají informaci zdravotníkovi, který je přítomen u vstupu, rizikového pacienta kontaktuje a zajistí, aby se nedostal do kontaktu s ostatními. Rozhodli jsme se tato zařízení nemocnici bezplatně zapůjčit na dobu, po kterou je bude potřebovat. Předpokládáme, že instalace zde zůstane několik týdnů,“ uzavřel děkan FSI Jaroslav Katolický s tím, že fakulta jedná o dalších způsobech pomoci pro největší nemocnici v Jihomoravském kraji.

Pomoc s instalací termokamer nabídli také odborníci z vědeckého centra CEITEC VUT. Jedno jejich termovizní zařízení bylo instalováno u vstupu do Dětské nemocnice, součásti FN Brno. Instalaci provedli odborníci z výzkumné skupiny Kybernetika pro materiálové vědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám