Hlavní obsah

Teplicko-adršpašské skály jsou zahlceny turisty, policie musí odklánět dopravu

Novinky, Vratislav Konečný

Oblíbená skalní města v Adršpachu a Teplicích nad Metují čelí náporu turistů. Místní parkovací kapacity byly plné už o pondělním poledni, dopravu museli regulovat policisté. Stejný nápor lze navíc očekávat i v další dny, sousední Polsko má státní svátky.

Foto: Vratislav Konečný

Skalní útvar Homole cukru v Adršpachu

Článek

„Dnes kolabovala doprava na příjezdu do skalních měst v Teplicích nad Metují a Adršpachu. Lokality se prohýbaly pod náporem turistů. Policisté museli vyslat několik hlídek, které přijíždějící kolony aut zastavovaly a odkláněly na jiná parkoviště,” uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Kapacity parkovišť byly podle ní vyčerpány už kolem poledne a další návštěvníci už neměli kde zaparkovat, neboť v chráněné krajinné oblasti platí zónový zákaz parkování. „Motorizovaná policejní hlídka otáčela automobily od státní hranice na hraničním přechodu ve Zdoňově, další uniformované automobilové hlídky směrovaly návštěvníky na parkovací plochy v Teplicích nad Metují nebo i dále,” dodala mluvčí.

Ti, kdo přijeli po poledni, tak museli do skal dojet vlakem nebo jinou hromadnou dopravou. Zastavit nápor a zvládnout kolony aut se podle Prachařové podařilo až kolem druhé hodiny odpoledne.

Podobnou situaci očekávají policisté i úterý. V obležení jsou i příhraniční hory, v lesích jsou neukáznění sběrači lesních plodů, kteří přírodu devastují.

Reklama

Výběr článků

Načítám