Hlavní obsah

Téměř zapomenutý monument evropského rozvodí stojí u Bělotína

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř zapomenutý monument se tyčí na Jelením kopci na silnici 647 z Bělotína do Hranic na nejnižším místě evropského rozvodí.

Foto: Josef Zajíc

Monument Evropského rozvodí u Bělotína.

Článek

Monument či obelisk stojí na silnici 647 z Bělotína do Hranic. Než byl definitivně postaven a uveden do provozu obchvat Bělotína, bylo to místo, kde se na parkovišti zastavovala auta, lidé se porozhlédli po krajině a občerstvili. Dnes tu motorest již není v provozu. Monument však stojí a plní svoji naučnou funkci.

Rozvodí tvoři hranici mezi sousedními povodími. Těsně pod vrcholem Klepý (1144 m, polsky Trójmorski Wierch) jižně od Kralického sněžníku (1424 m) se stýkají hranice tři rozvodí. Tvoří tak hranici tří úmoří - Severního moře, Baltského moře a Černého moře. Tomuto místu se oprávněně říká STŘECHA EVROPY.

Na vršku Jeleního kopce mezi Bělotínem a Hranicemi skončil v době ledové své putování skandinávský ledovec. Prochází zde Evropské rozvodí mezi Baltským mořem a Černým mořem.

Monument, který stojí na nejnižším místě tohoto rozvodí, jasně svým tvarem znázorňuje, z kterého místa stékají vody na jih do Černého moře a na sever do Baltského moře.

Říčka Ludina, pramenící u Potštátu, protéká Hranicemi a spolu s říčkou Veličkou vtékají do řeky Bečvy. Bečva je největším levostranným přítokem řeky Moravy. Pramení ve výšce 760 m. n. m a sbírá vody z Javorníků a Vsetínských vrchů v délce 120 km a u Tovačova se vlévá do řeky Moravy. Morava pramení pod Kralickým sněžníkem, protéká Olomoucí, přibírá vody Dyje a po 353 kilometrech se vlévá do Dunaje západně od hradu Děvín. Vody putují do Černého moře.

Směrem na sever říčka Luha se vlévá u Jeseníku nad Odrou do řeky Odry, která pramení v Oderských vrších u obce Kozlov. V Ostravě-Třebovicích přibírá vody Opavy. V Ostravě-Koblově po pravé straně se do Odry vlévá další mohutná řeka Ostravice a ještě na našem území přibírá vodu z řeky Olše, která se do Odry vlévá asi 2 km od hraničního přechodu Kopytov. Řeka Odra v Polsku tvoří 187 km dlouhou hranici s Německem a po 854 km končí v Baltském moři u Štětína.

Právě to vše si může návštěvník uvědomit při zastávce u monumentu evropského rozvodí u Bělotína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám