Hlavní obsah

Techmania představí přírodní zákony objevené Isaacem Newtonem

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Techmania Science Center připravila na prodloužený víkend speciální program, který hravou formou představí přírodní zákony objevené Isaacem Newtonem. Třídenní série workshopů se zaměří zejména na kreativní experimenty s tzv. nenewtonskou kapalinou.

Foto: Techmania Science Center

Techmania připravila v rámci Dnů s Newtonem velkou zásobu tzv. nenewtonské kapaliny.

Článek

Pátého červenec, kdy program začíná, je nejen svátkem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ale také výročím dne, kdy Isaac Newton vydal své Matematické principy přírodní filozofie, vědecký spis považovaný za jednu z nejvýznamnějších prací moderní vědy. Právě toto výročí, od něhož letos uplyne 326 let, si chce Techmania hravými experimenty připomenout.

"Od pátku do neděle přesvědčíme naše návštěvníky, že do vědy se dá i pořádně sáhnout. Čekají nás totiž experimenty se speciální tekutinou, které si každý vyzkouší doslova na vlastní kůži," prozradil tiskový mluvčí plzeňského science centra Tomáš Moravec.

Techmania připravila v rámci Dnů s Newtonem velkou zásobu tzv. nenewtonské kapaliny, tedy substance, u které není rychlost deformace úměrná napětí. To znamená, že se chová jako tekutina, která však reaguje jako pevná látka, pokud na ní působíme silou.

"Takovouto tekutinu, která porušuje Newtonův zákon viskozity, můžeme využít třeba jako podložku, na níž zatlučeme hřebík. Což také uděláme," doplnil Moravec.

V Techmanii si dále bude možné vyzkoušet např. vyrobit z tekutiny kuličku v dlaních, pozorovat, jak se tekutina roztančí na reproduktoru nebo se po ní dokonce projít v připravené nádržce.

Nenewtonskou kapalinu lze relativně snadno vyrobit směsí škrobu a vody ve správném poměru. Znalost fyzikálních zákonů a sto kilogramů kukuřičného škrobu, které má Techmania na "nenewtonský" program připravena, jsou tak zárukou populárně vzdělávacího programu pro každého, kdo se nebojí se od experimentování trochu umazat.

Reklama

Výběr článků

Načítám