Hlavní obsah

Taneční pár z Vítkovic získal stříbro na světových hrách v salse

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český taneční pár Michaela Gatěková a Jakub Mazůch z TJ Sokol Vítkovice, oddíl Akcent Ostrava, vybojoval na světových hrách v kolumbijském městě Cali titul vicemistra v salse.

Foto: Leoš Siegel
Článek

Vítězství je o to nádhernější, že tato mezinárodní sportovní akce je označována za olympiádu neolympijských sportů a tento český pár je zatím jediný, kterému se v tanečním sportu podařilo vybojovat medaili. Navíc v salse, která je v Kolumbii doslova národním tancem a konkurence byla obrovská.

Devátý ročník světových her, které se stejně jako olympiáda konají jednou za čtyři roky, probíhal na přelomu července a srpna. V tanečním sportu soutěžily v obrovské konkurenci nejlepších tanečníků z Evropy, Asie i Ameriky tři české páry, vítězové mistrovství České republiky v salse, standardních a latinskoamerických tancích. Zajímavostí bylo, že taneční soutěž probíhala v aréně pro býčí zápasy.

Míša s Kubou doslova roztančili šestnáct tisíc diváků. ”Něco takového jsme zažili opravdu poprvé. Tančit pod širým nebem před tolika tisíci diváků byl pro nás neskutečný zážitek. Atmosféra v obřím prostoru arény byla famózní, vřelé publikum fandilo a reagovalo na každý náš taneční pohyb. A jelikož jsme do naší finálové show zařadili také speciální styl „kolumbijskou salsu“, vysloužili jsme si jedny z největších ovací, silnější ovace měl jen vítězný domácí kolumbijský pár," komentuje vystoupení Jakub Mazůch, který se stejně jako Míša věnuje tanci od svých zhruba šesti let, soutěží se oba účastní asi od desíti let.

„Spolu tancujeme od roku 2007, kdy Míša vystupovala s hercem Michalem Dlouhým v 2. ročníku televizní show Stardance... aneb když hvězdy tančí," dodává Jakub.

”Z původně dětského zájmového kroužku se vyvinul koníček a profese zároveň, která nám oběma přirostla k srdci a už nám jen tak ze života neodejde," doplňuje Jakuba jeho taneční partnerka Míša.

„Tanec je radost, která člověka provází dlouhodobě a hodiny strávené na tanečním sále, ať už v rámci zdokonalování vlastního umu či předávání tanečních znalostí např. kurzistům, vykouzlí úsměv na tváři. Tanci se v současné době oba věnujeme na profesní úrovni. Již odmala vystupujeme v různých tanečních či divadelních inscenacích, televizních show a tanečních revue. Momentálně společně vedeme taneční kurzy pro veřejnost ve společenských tancích a salse a učíme děti i mládež. Kuba navíc účinkuje v Národním divadle Moravskoslezském v inscenaci Donaha!" dodává Míša.

Úspěchy však nemají zadarmo, oba trénují v Českém domě nebo v prostorách TK Akcent v bývalém kině Vítek průměrně pětkrát týdně tři hodiny a před soutěží i intenzivněji. „Momentálně se připravujeme na podzimní soutěžní sezónu, v rámci níž se zúčastníme Mistrovství Evropy a světa v salse, a jelikož se stále aktivně věnujeme latinskoamerickým tancům, připravujeme se na soutěže i v této kategorii. Nominaci jsme získali také na 1. ročník Tanečních světových her, kde se bude soutěžit pouze v tanečních disciplínách. Hry budou probíhat v září ve městě Kaohsiung na Taiwanu," dodávají na závěr Míša Gatěková a Jakub Mazůch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám