Hlavní obsah

Talichovou stezkou k zázračné studánce a k vyhlídkám na Brdy a Český kras

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slunečný den počátku ledna byl opět nakloněný výletu na místa s výhledy do krajiny. Jedním takovým je v Berouně místo u kaple Panny Marie Bolestné a o trochu výše u vysílače. Vysoko nad městem je nádherný výhled až na Brdy a na Český kras. Panoramatické pohledy umocňovalo zapadající slunce.

Foto: Jiří Cysař

Panorama Berouna

Článek

Výlet či spíše vycházku jsme zahájili na berounském náměstí a po modré turistické trase šli na místo zvané u Studánky. Zde se nalézá kaple Panny Marie Bolestné.

Již při stoupání bylo krásně vidět do krajiny, a když jsme došli až k vysílači, který je asi sto metrů od kaple, měli jsme možnost se podívat na krajinu pod námi. Výhledy jsou odtud nádherné, přímo skvostné. Přímo pod námi leží město, v dáli vidíme siluetu Brd, nalevo je Český kras a údolí Berounky ve směru našeho pohledu.

Scházíme k rozcestí u kapličky a po žluté značce jdeme na Brdatka, kam dorazíme po dvou kilometrech. Zde se dostáváme na Talichovu stezku a na červenou značku. Ta vede údolím pojmenovaným podle dirigenta Václava Talicha, který zde měl svou vilu, kterou také míjíme.

Dostáváme se až na začátek trasy této stezky, kde naše cesta lesem končí. Značená cesta nás dovede, až na náměstí odkud jsme vyšli. Délka okružního výletu je kolem osmi kilometrů.

Školní naučná stezka Brdatka - Talichovo údolí:

V polovině 30. let minulého století se v Berouně usadil věhlasný dirigent Václav Talich (1883 – 1961). Bylo to v době, kdy se u něj projevovala značná únava ze zahraničních angažmá a Talich se rozhodl nadále působit především v tehdejším Československu.

Stezka je všestranně zaměřena na zdejší faunu a floru a rovněž na geologii. Asi tři kilometry dlouhá stezka s dvaceti zastávkami vede převážně po lesních cestách a pěšinách. Jedna zastávka je pochopitelně věnována dirigentu Václavu Talichovi, který v Berouně žil - je pochován na místním hřbitově. Talichova vila leží ve stejnojmenném údolí, které se rozprostírá severně od Berouna při silnici na Zdejcinu.

Kaple Panny Marie Bolestné a pramen:

Legenda se vypráví, že 23. června 1723 za parného dne zde hnal obecní pasák Matěj Holý ovce a spatřil poutníka omývajícího si poraněný bok. Když se k němu přiblížil, neznámý muž zmizel. Po tomto zázračném zjevení začala být studánce připisována zázračná moc a lidé pojmenovali toto místo U Boží vody.

Roku 1723 se u studánky ve svahu kopce severozápadně nad historickým centrem Berouna údajně událo několik zázraků. Vodě ve studánce začala být připisována léčivá moc a již roku 1724 zde nechal berounský děkan Jiří Procházka postavit poutní kapli Panny Marie Bolestné. Stoupající zájem věřících o léčivou studánku přinesl zřízení křížové cesty a v letech 1733–86 u kapličky udržovalo a ochraňovalo několik poustevníků.

V letech 1786 a 1787 byla kaple i poustevny reformami Josefa II. zrušeny. Později byla kaple obnovena a roku 1893 novogoticky přestavěna podle projektu známého architekta Josefa Mockera. To však byla již labutí píseň, věhlas studánky i kaple upadal a procesí se přestala konat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám