Hlavní obsah

Také v Koryčanech upálí čarodějnici, stane se tak v Měsíčním údolí

Novinky, Zdeněk Horenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dubnový den, sobota před 1. májem, bude od podvečerních do nočních hodin ve znamení ohně. Také v Koryčanech se tato tradice zachovává.

Foto: Zdeněk Horenský

Měsíční údolí - místo pro oheň.

Článek

Na čarodějnice ohněm! Tradice je tradice a také v Koryčanech v "Měsíčním údolí" u řeky Stupavky vzplane v sobotu navečer velký oheň.

Sousedé i přespolní se sejdou ke společnému pobavení, oheň bude využit i k dalšímu účelu, ke kterému má sloužit, a to k opékání špekáčků, vuřtů či jiných dobrot k tomuto účelu se hodících. Něco na spláchnutí a proměnu chuti také bude připraveno a nálada se předpokládá dobrá.

Nebude chybět kytara a všichni svorně si mohou zazpívat písně různých žánrů a období, ty pro mladé i ty pro věkem pokročilé. Ze společných podobných akcí jsou již sousedé sezpíváni a falešné zvuky se vloudí jen ojediněle.

V průběhu večera bude pak na hranici jako každoročně upálena připravená čarodějnice a oslaví se příchod jara. Jen aby počasí se alespoň trochu vydařilo a nepršelo.

Jedná se o velmi starý lidový zvyk a zvláštní svátek. Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Podobný svátek mají i v mnoha jiných evropských zemích a označují jej různými jmény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám