Hlavní obsah

Také na Náchodsku přilákal americký konvoj stovky zájemců o vojenskou techniku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První část „představení“ vojenské techniky používané armádou USA začala na jedné ze tří tras přesunu Náchod – Pardubice krátce po desáté hodině, další následovala zhruba o dvě a půl hodiny později.

Foto: Milan Ehl
Článek

Zájem veřejnosti byl poměrně značný – na prostranstvích a plochách kolem avizované trasy se shromáždily stovky lidí a vůbec jim nevadilo chladné a vlhké počasí.

Převažovali samozřejmě páni a kluci, ale na „čekačku“ neváhaly vyrazit ani ženy a dívky všeho věku. Nechyběly americké a české vlajky a v některých úsecích ani transparenty.  

Vzhledem k neustále se měnícím informacím o časovém harmonogramu průjezdu, stáli tito nadšenci i několik hodin a čekali a čekali…

Když se konečně objevila kolona, okamžitě začaly cvakat fotoaparáty, mobily, tablety - zkrátka vše, co mohlo jednou provždy zdokumentovat historický „pobyt“ amerických vojáků ve východních Čechách.     

K vidění byla mnohatunová vozidla Stryker s dvoučlennými posádkami, které vykukovaly z útrob svých obrněnců a mávaly přihlížejícím, dále nechyběla víceúčelová vozidla Humvee, používaná dle dostupných informací v dalších padesáti zemích světa, včetně té naší. V každé koloně jela cisterna s pohonnými hmotami a také náklaďáky FMTV v několika variantách.

K zajímavostem úvodní části východočeské kolony se stalo jistě to, že ji dělaly „doprovod“ nejen vozy s nápisem "Pomáhat a chránit!, ale také majitelé dalších technických skvostů s puncem made in USA, a to majitelé motorek Harley Davidson.      

Reklama

Výběr článků

Načítám