Hlavní obsah

Tajnými vrátky přicházely do Zemské porodnice rodit dámy z vyšší společnosti

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočár přijel těsně k černým dvířkům ve vysoké cihlové zdi. Pod nataženou stříškou vystoupila dáma většinou se zakrytým obličejem a zmizela v připraveném pokoji. Kolik žen nejen pražské smetánky tajně porodilo v nejmodernější a největší porodnici tehdejší Evropy se neví. Personál profesionálně mlčel.

Foto: Vratislav Konečný

Nemocnice s porodnicí u Apolináře

Článek

Cihly měly zabránit šíření bakterií

Strašidelně a velmi nezvykle vyhlížející stavbu pražské porodnice u Apolináře postavil architekt Josef Hlávka. Objekt z režných neomítnutých cihel evokuje spíše sídlo z viktoriánské Anglie, sloužící k natáčení hororových scén. Stavbu zahájili ve válečném roce 1866, kdy Rakousko bojovalo s Pruskem. Ukončena byla o devět let později, při enormním navýšení nákladů.

Z původního rozpočtu 400 tisíc zlatých se účet vyšplhal na rovných 900 tisíc. Původní Zemská porodnice stávala nedaleko, u kostela svatého Apolináře. Nový areál sloužil a slouží bez větších změn pro diagnostiku a léčbu ženských onemocnění a porodnickou péči.

Než se Hlávka do stavby pustil, navštívil obdobná evropská zařízení, například v Paříži, Vídni, Londýně, aby mohl vytvořit  to nejlepší. Což se mu podařilo, Zemská porodnice se stala největší a nejmodernější v Evropě. Dlouhé dohady byly kvůli materiálu.

Rodičky umíraly v mnoha případech na horečku omladnic, lékaři si nemyli při porodu řádně ruce a infekce se stávala rychlým zabijákem. Protože se tradovalo, že bakterie se drží v omítce, musel Hlávka na stavbu použít cihly. Tomu se přizpůsobil i styl a zdobnost komplexu. Prý chtěl strohost červeně prosvětlit cihlami žlutými, ale ty se nepodařilo kvalitně vypálit. Porodnice je postavena ve stylu pobaltské gotiky, podobné budovy uvidíte v Pobaltí, Polsku, Německu.

Pavilóny se daly v případě karantény izolovat

Při stavbě se počítalo, že proběhne ročně minimálně 3 tisíce porodů, čísla byla ale vyšší. Rodičky ležely po osmi na pokojích, okna směřovala na jižní stranu, kde se nachází zahrada.

Porodnice čtvercového půdorysu s centrální Kaplí svatého Kříže, umístěnou nad vchodem, má v 11 traktech šest pavilonů. V případě infekce se daly uzavřít, aby se zabránilo šíření nákazy.

Malé krematorium

Utajené rodičky prošly dlouhou chodbičkou v zadní části traktu, kde byla malá porodnice. Oddělení pro smetánku byla v areálu dvě. Pokud se stalo, že se dítě narodilo mrtvé, a tedy nebylo ani pokřtěno, malý zahradní domek sloužil jako krematorium.

Součástí porodnice byl nalezinec, sem odkládaly děti matky, které se o ně nemohly kvůli nouzi starat.

Vrátka z Apolinářské ulice jsou nyní uzavřena mříží, na dveřích visí tabulka se jménem Josefa Poláka, zabitého při náletu 14. 2. 1945. 

Svatý Apolinář z Ravenny je spojován s mnoha legendami, snad ho do funkce ustanovil sám apoštol Petr. Jeho smrt má několik alternativ, prý byl ubit kyjem, který je jeho atributem, nebo jinak umučen, dokonce se traduje, že zemřel při šíření víry v Dalmácii pokojnou smrtí. Data jeho narození se liší, na jeho svátek 20. července se v Německu slaví největší pouť na Rýnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám