Hlavní obsah

Tajná svatba Filipíny Welserové na Březnici vyvolala skandál

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovali se do sebe jako školáci. Císařský syn, český místodržící Ferdinand II. pozdější král tyrolský. Stalo se to před 457 lety, renesanční zámek v Březnici byl jejich svatebním. Kdyby nebyla ženou neurozenou, tatík císař by tleskal radostí. Takhle nevěděl, jak se zachovat.

Foto: archiv npú
Článek

Mladý  Ferdinand jezdil na Březnici, která patřila Kateřině z Lokšan, Filipinině tetě, dost často.

Původně gotická tvrz, založená mocnými Buzici, jejímž vlastníkem byl i přímluvce Mistra Jana Husa Petr Zmrzlík ze Svojšína, byla po přestavbě na zámek reprezentačním sídlem. O přestavbu se zasloužili právě páni z Lokšan, Kateřina byla výbornou hostitelkou a řádnou katoličkou. Panství získali v roce 1548.

Tajný sňatek březnický

Spříznění s Habsburky přivádělo na zámek důležité hosty. Ferdinand si Filipíny všiml už v Augspurgu, kde nějaký čas s otcem dlel, na Březnici se ale vážně zamiloval. Kateřina mladým nebránila, ti se roku 1557 tajně vzali, a protože nezůstalo jen u loutny mámení, brzy se narodil potomek.

Aby ho mohla Filipína vychovávat, museli služebné robě pohodit u zámecké brány, Filipína pak lomila radostně rukama nad nalezencem Andreasem. O sňatku se domákl císař, nevěsta  se nesměla ke dvoru ani přiblížit, co na tom, že tatík bankéř financoval císařskou pokladnu. Vše se nakonec v dobré obrátilo, na trůn nastoupil Maximilan II. a posleze i papež sňatek posvětil.

Papežské posvěcení

Čtyři roky před Filipíninou smrtí (zemřela  na chorobu jater 1580) byli manželé legitimně svoji. Když se Ferdinand roku 1567 ujal vlády nad Tyrolskem, odstěhovala se rodina na zámek Ambras u Innsbrucku. Rodina dvakrát usilovala, aby se Filipíny zřekl, dokonce mu nabízeli polský trůn.

Vlevo vidíte, vpravo vidíte...

Na Březnici uvidíte repliku Welserové svatebních šatů, při prohlídkovém okruhu narazíte na zbraně palné i staré české tyčové, které shromáždili další vlastníci panství, Krakovští z Kolovrat. Pallfyové, jímž Březnice patřila až do zabrání státem v roce 1945, jsou připomenuti například jezdeckými trofejemi, byli velkými příznivci dostihů, a také předměty přivezenými z cest po Africe.

Nejhezčí místností je renesanční jídelna, obložená táflováním, pak hodovní sál a kaple. Donedávna na zámku byla expozice malíře L. Kuby, nahradila ji výstava o Habsburcích.

Následník trůnu ani jeho žena Žofie k objektu nemají žádný vztah, ale prý bylo volné místo a v depozitáři přetlak předmětů.

Pozoruhodná je i lokšanská knihovna, je nejstarší zámeckou knihovnou v Česku, která se dochovala v původní podobě z roku 1558.

Vnukové Kateřiny vsadili při stavovském povstání na špatnou kartu a majetek jim zkonfiskovali. To už měla Březnice okrouhlou stavební dispozici, na stěnách jedny z nejstarších renesančních sgrafit, na nádvoří arkády. Přibík Jeníšek z Újezda, královský prokurátor po Bílé hoře a nabyvatel konfiskátu, přivedl do města jezuity a italské stavitele. Jejich prací je i zámecká kaple.

Je hezká nerozsáhlá Březnice, s udržovaným parkem a bylinkovou zahradou.

Filipína byla krásná blondýnka s očima barvy lnu na jesenickém podhůří, také znamenitá kuchařka a bylinkářka.

V restauraci u zámku výborně vaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám