Hlavní obsah

Tajemství starých map odhalí nová komentovaná prohlídka přerovského muzea

Novinky, Romana Nitková

V úterý 5. června se v přerovském zámku uskuteční komentovaná prohlídka výstavy „Morava nově zakreslená aneb Komenského mapa, co bylo před ní a po ní“, která byla otevřena slavnostní vernisáží 10. května.

Foto: Lucie Mazáčová

Komentovaná prohlídka výstavy Morava nově zakreslená. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Přijďte do přerovského muzea poodhrnout roušku tajemství, které skrývají staré mapy, seznámit se s nejzajímavějšími příběhy map Moravy. Můžete zjistit, jaké jednoduché přístroje zeměměřiči používali a vyzkoušet si jejich práci. Dozvíte se také, co bylo páteřní sítí mapy před vznikem trigonometrické sítě pro přesné geodetické zaměření krajiny, a jak se autorům původních map podařilo obsahově správně zachytit krajinu a rozmístění sídel.

Zjistíte, co mohla ovlivnit výzdoba mapy, jak pracovali mědirytci při vytváření matrice, a co všechno museli umět tiskaři map. Jaký vliv měly vztahy jednotlivých kartografů a kartografických dílen na vznik nových map a jejich podobu? I to Vám prozradí jedinečná výstava o historii mapování Moravy v přerovském muzeu.

Autorům se podařilo shromáždit ucelenou řadu map Moravy od vzniku první samostatné mapy tohoto území (1569) do okamžiku, kdy se mapování ujal státní aparát (konec 18. století). Soubor je doplněn vzácnými exponáty jako například původními tiskovými deskami s mědirytinou mapy olomoucké diecéze z roku 1762, kterou zapůjčilo Arcibiskupství olomoucké. Obdivovat můžete také faksimile tzv. císařského exempláře Müllerovy mapy Moravy nebo tzv. přerovský exemplář Komenského mapy, jehož příběh začal psát zakladatel Muzea Komenského v Přerově František Slaměník.

Výklad výstavě Vám podá historička, komenioložka a odbornice na Komenského mapy Moravy Mgr. Helena Kovářová

Další informace: 

Další informace:  Mgr. Helena Kovářová, tel. 581 250 544

e-mail: kovarova@prerovmuzeum.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám