Hlavní obsah

Tajemné sklepení malenovického hradu nabízí výstavu soch

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad v Malenovicích, který spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, nabízí od soboty 15. června návštěvníkům příležitost prohlídnout si v prostorách historických sklepů plastiky zlínské sochařky Otilie Demelové Šuterové.

Foto: Zlínský kraj

Plastiky zlínské sochařky Otilie Demelové Šuterové v hradním sklepení.

Článek

„Když jsem se asi před rokem nečekaně ocitl v sochařském ateliéru paní Šuterové ve Lhotce, byl to pro mě silný zážitek a napadlo mě zpřístupnit širší veřejnosti alespoň část jejího rozsáhlého sochařského díla v malenovickém hradě. Autorka s tímto nápadem souhlasila a vytipovala 25 figurativních plastik, které jsme umístili ve sklepních prostorách,“ řekl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Instalací této výstavy plní muzeum předsevzetí po rekonstrukci postupně zpřístupňovat další hradní prostory a předkládat návštěvníkům nové atraktivní zážitky.

„Jsem přesvědčen, že zvláště v horkém letním počasí pro ně bude setkání se sochami v chladivém hradním podzemí krásným a příjemným zastavením,“ dodal ředitel muzea.

„Díky nápaditosti i šikovnosti především restaurátora Karla Šindela, kastelána Luďka Bubeníka a jejich spolupracovníků se podařilo instalaci soch v dosud nevyužitém sklepení vyřešit s minimálními náklady.

„Přestože jsem očekával, že výstava bude velmi atraktivní, výsledek naprosto překonal moje očekávání. Charakter plastik z keramické hlíny, které vzhledem k vysokožárnému výpalu snesou i vlhkost a náročnější klimatické podmínky, se do těchto zemitých prostor velmi dobře hodí a rádi bychom dali této originální expozici dlouhodobější trvání. Na začátek srpna připravujeme pro zájemce možnost setkat se osobně s autorkou přímo na hradě,“ sdělil Pavel Hrubec.

Iniciativu, díky níž se rozšiřuje nabídka pro návštěvníky hradu, přivítal také radní Zlínského kraje pro kulturu Miroslav Kašný.

„Hrad v Malenovicích, který je v majetku kraje, představuje významnou památku, do níž jsme v letech 2017-2018 investovali téměř 20 milionů kvůli nutnosti zpevnění statiky,“ konstatoval radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Podle radního se chystá oprava i střech, oken a elektroinstalace za sedm milionů. Potěšitelné je, že hrad dlouhodobě žije mnoha zajímavými aktivitami, jako jsou například už tradiční a oblíbené noční prohlídky nebo akce pro děti.

„Velmi vítám, že muzeum nyní touto svébytnou formou veřejnosti představuje tvorbu autorky, která je pevně spjata s naším regionem, což se také výrazně odráží v motivech jejího díla,“ poznamenal Miroslav Kašný.

Akademická sochařka Otilie Demelová Šuterová žije a pracuje v předměstské části Zlína - Lhotce. V expozici pro Hrad v Malenovicích předkládá výběr z širokého tematického spektra svého sochařského figurativního projevu. Prezentované plastiky vznikaly v průběhu více než dvaceti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám