Hlavní obsah

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s fenomenálním Janem Mráčkem zahájí Pardubické hudební jaro

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 5. března ožijí Pardubice opět velkým svátkem klasické hudby. Tradiční mezinárodní festival Pardubické hudební jaro zahájí letos Symfonický orchestr Českého rozhlasu s fenomenálním mladým houslistou Janem Mráčkem pod vedením dirigenta Ondreje Lenárda.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Letošní Pardubické hudební jaro zahájí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s fenomenálním houslistou Janem Mráčkem pod vedením Ondreje Lenárda.

Článek

Už 5. března v 19 hodin odstartuje v Sukově síni Domu hudby slavnostním zahajovacím koncertem 39. ročník mezinárodního festivalu Pardubické hudební jaro. Na programu budou díla Petra Iljiče Čajkovského (Koncert pro housle a orchestr D dur op. 35) a Antonína Dvořáka (Symfonie č. 9, e-moll, op. 95 „Novosvětská“).

Příznivci krásné hudby se mohou  těšit na skvělé hudební výkony v podání sólisty, houslového virtuosa Jana Mráčka a Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Ondreje Lenárda.

Jan Mráček patří k našim největším a nejslibnějším houslovým talentům. I přes mládí má na svém kontě mnoho ocenění z mezinárodních houslových soutěží. Jeho posledním a zatím největším úspěchem je vítězství v prestižní světové houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídni.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se v současné době řadí k nejvýznamnějším rozhlasovým orchestrům v Evropě. Pravidelně je zván na významné hudební festivaly a koncertní turné. Během své existence navštívil celou řadu zemí na evropském kontinentě i v zámoří. V Pardubicích se představí pod taktovkou Ondreje Lenárda, významného slovenského dirigenta, který působí v současné době rovněž jako šéfdirigent a hudební ředitel Japan Shinsei Symphony Orchestra.

Dalších dvacet tři festivalových koncertů, operních či baletních představení se uskuteční nejen v Pardubicích, ale také v koncertních sálech a památkových objektech regionu.

Představí se celá řada domácích i zahraničních špičkových umělců a souborů. Za všechny lze uvést například: Collegium Musicum den Haag, slavnou slovenskou kapelu Ciganski diabli, Laco Deczi & Celula New York, Operní soubor Moravského divadla Olomouc, Operní soubor Divadla F. X. Šaldy Liberec, Baletní soubor divadla J. K. Tyla v Plzni, ze sólistů pěvkyně Dagmar Peckovou a Evu Urbanovou, dále rakouského klavírního virtuosa Paula Guldu nebo houslistu Václava Hudečka.

Přestože festival začíná až za několik dní, má již za sebou velice úspěšný prolog, který se pořadatelé z obecně prospěšné společnosti Barocco sempre giovane rozhodli uspořádat 14. února v Hlinsku. 

Díky tomuto kroku se rozšířil počet měst a obcí v Pardubickém kraji, kde se interpreti v rámci  letošního Pardubického hudebního jara představí. Jedenáct koncertů proběhne přímo v krajském městě a třináct v dalších místech, chybět nebude ani středočeský Kolín.

Prolog Pardubického hudebního jara přitom nastavil laťku velmi vysoko. Ve zcela vyprodaném sále multifunkčního centra v Hlinsku vystoupila pěvkyně Eva Urbanová a Filharmonie Hradec Králové pod vedením Davida Švece. Zazněly známé árie ze Smetanovy Libuše, Dvořákovy Rusalky a Janáčkovy Její pastorkyně, v druhé polovině pak árie z děl italských mistrů a publikum ocenilo výkony dlouhotrvajícím potleskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám