Hlavní obsah

Svítíme červeně, bojujeme společně proti AIDS. Třetí květnová neděle připomíná oběti nemoci

Novinky, Josef Zajíc

Každoročně na třetí květnovou neděli, letos 17. května, připadá mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS (International AIDS Candlelight Memorial Day). Celý svět, a také Česká republika, si tento den a oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS, tedy červeným nasvícením budov.

Foto: Zdroj: MNO

Svítíme červeně - bojujeme společně proti AIDS a nezapomínáme na jeho oběti. Ilustrační foto: Ostravská radnice.

Článek

V neděli 17. května se ve 20 hodin rozsvítí v Praze Petřínská rozhledna, Tančící dům ve spolupráci s PSN, Westfield Chodov, Obchodní centrum Nový Smíchov a Dům světa České společnosti AIDS pomoc, v Ostravě bude nasvícená radniční věž a Forum Nová Karolina, v Českých Budějovicích budova radnice, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla.

„Tato akce slouží nejen jako symbolická připomínka těch, kteří na AIDS zemřeli, ale je rovněž prostorem pro angažovanost a zviditelnění komunit i jednotlivců, kteří chtějí upozornit na problém stigmatizace HIV pozitivních a také na rostoucí počet nových případů HIV infekce,” řekl Jiří Pavlát, ředitel Domu světla společnosti AIDS pomoc.

V České republice žilo k 31. březnu letošního roku 3 644 HIV pozitivních lidí. Červená je také barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a pochopitelně AIDS nemocných.

Fotosoutěž - svítíme červeně!

Pro ty, kteří se aspoň symbolicky chtějí zapojit do aktivit spojených se Světlem pro AIDS a svou fotografii upozornit, že HIV je stále velký problém, pořádá Česká společnost AIDS pomoc soutěž.

* Co vyfotit: jakoukoliv červeně nasvícenou budovu - nebo sami sebe před tou budovou z jakékoliv města uvedeného výše.

* Kam fotografii uložit: stačí fotografii, nebo více fotografií, uložit na zeď facebookové stránky (FB Česká společnost AIDS pomoc)

* Co k fotografii přidat: je třeba přidat hashtagy #aidspomoc, #svetloproaids, #candlelightmemorial2020 a hashtag s městem nasvíceného objektu (například #praha)

* Do kdy fotografie nahrát: do středy 20. května 2020

* Kdy bude probíhat výběr: do 24. května 2020, nejlepší fotografie budou vyhlášeny v týdnu od 25. května 2020 na sociálních sítích

* Cena pro vítěze: pro nejlepší tři fotografie je preventivní balíček České společnosti AIDS pomoc

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Poskytuje bezplatné a anonymní poradenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám