Hlavní obsah

Svítíme červeně, bojujeme společně proti AIDS. Třetí květnová neděle připomíná oběti nemoci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně na třetí květnovou neděli, letos 17. května, připadá mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS (International AIDS Candlelight Memorial Day). Celý svět, a také Česká republika, si tento den a oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS, tedy červeným nasvícením budov.

Foto: Zdroj: MNO

Svítíme červeně - bojujeme společně proti AIDS a nezapomínáme na jeho oběti. Ilustrační foto: Ostravská radnice.

Článek

V neděli 17. května se ve 20 hodin rozsvítí v Praze Petřínská rozhledna, Tančící dům ve spolupráci s PSN, Westfield Chodov, Obchodní centrum Nový Smíchov a Dům světa České společnosti AIDS pomoc, v Ostravě bude nasvícená radniční věž a Forum Nová Karolina, v Českých Budějovicích budova radnice, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla.

„Tato akce slouží nejen jako symbolická připomínka těch, kteří na AIDS zemřeli, ale je rovněž prostorem pro angažovanost a zviditelnění komunit i jednotlivců, kteří chtějí upozornit na problém stigmatizace HIV pozitivních a také na rostoucí počet nových případů HIV infekce,” řekl Jiří Pavlát, ředitel Domu světla společnosti AIDS pomoc.

V České republice žilo k 31. březnu letošního roku 3 644 HIV pozitivních lidí. Červená je také barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a pochopitelně AIDS nemocných.

Fotosoutěž - svítíme červeně!

Pro ty, kteří se aspoň symbolicky chtějí zapojit do aktivit spojených se Světlem pro AIDS a svou fotografii upozornit, že HIV je stále velký problém, pořádá Česká společnost AIDS pomoc soutěž.

* Co vyfotit: jakoukoliv červeně nasvícenou budovu - nebo sami sebe před tou budovou z jakékoliv města uvedeného výše.

* Kam fotografii uložit: stačí fotografii, nebo více fotografií, uložit na zeď facebookové stránky (FB Česká společnost AIDS pomoc)

* Co k fotografii přidat: je třeba přidat hashtagy #aidspomoc, #svetloproaids, #candlelightmemorial2020 a hashtag s městem nasvíceného objektu (například #praha)

* Do kdy fotografie nahrát: do středy 20. května 2020

* Kdy bude probíhat výběr: do 24. května 2020, nejlepší fotografie budou vyhlášeny v týdnu od 25. května 2020 na sociálních sítích

* Cena pro vítěze: pro nejlepší tři fotografie je preventivní balíček České společnosti AIDS pomoc

Česká společnost AIDS pomoc, z. s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Poskytuje bezplatné a anonymní poradenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám