Hlavní obsah

Svítání zavítalo po roce opět mezi onkologické pacienty

Novinky, Jiří Smutný

V úterý 26. dubna vystoupila brněnská skupina Svítání v Masarykově onkologickém ústavu v Brně na Žlutém kopci. Koncert pro pacienty a další návštěvníky odehrála v této nemocnici již po dvanácté, čímž potvrdila oprávněnost svého zařazení mezi nejčastěji vystupující hudební tělesa.

Foto: Jiří Smutný

Jiří Fadrný, Klára Rybáková a Zdeněk Lichtneger

Článek

Skupina Svítání vznikla v roce 1997 a původně produkovala folk. Když později přibyla elektrická kytara, přešla na folkrock. Dnes hraje nezaškatulkovatelnou muziku, které říká Original Czech Music. Její zvláštnost dokládají i nástroje, s nimiž se v MOÚ objevila: elektrická kytara a akustická španělka (bez snímače).

Hudebníci dorazili pouze ve třech. Přišel Jiří Fadrný, zakladatel skupiny, kapelník, sólový kytarista, autor většiny písní a zpěvák. Nechyběl Zdeněk Lichtneger, pedagog, doprovodný kytarista a zpěvák. A nemohla chybět ani zpívající advokátka Klára Rybáková, udivující mimořádným hlasovým potenciálem. Koncert byl tak postaven na kytarách a vokálech.

Přestože zpěváci zpívali bez mikrofonů, nikomu to nevadilo. Slyšet bylo dobře i v zadních řadách, a když se do toho opřela zpěvačka, muselo ji být slyšet i před nemocnicí. Koncert uváděl s humorem sobě vlastním Zdeněk Lichtneger. Kapelník o něm tvrdil, že se na koncertech musí vyřádit, protože v práci musí být potichu a poslouchat ředitele školy.

Hodinový koncert rychle utekl. Diváci byli spokojeni, neboť hudba i zpěv byly na vysoké úrovni. A to zdejší diváci dokáží posoudit, protože ve 2. patře Švejdova paláce je koncert zásluhou iniciativní organizátorky Zuzany Joukalové prakticky každý týden, takže mohou porovnávat. Ta v závěru rozdala členům Svítání kytice a vyzvala je k přídavku, čemuž trojice ráda vyhověla.

Reklama

Výběr článků

Načítám