Hlavní obsah

Světový den vody - tentokrát s podtitulem Voda a pracovní místa

Novinky, Josef Zajíc

Na výrobě, zpracování, údržbě a ochraně vod v Moravskoslezském kraji se podílí Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a. s., Ostravské vodárny a kanalizace a. s. a Povodí Odry, státní podnik. Generální ředitelé těchto podniků informovali o jejich činnosti za rok 2015.

Foto: Josef Zajíc

Světový den vody. Odstavné rameno na řece Odře v okolí Landek Parku. Stav 29.3.2016

Článek

Informační schůzka se konala v zařízení Landek Parku. Přítomné přivítal ředitel Landek Parku Ing. Lumír Plac. Tiskový mluvčí a obchodní ředitel Povodí Odry Ing. Čestmír Vlček představil mluvčí jednotlivých vodárenských podniků Moravskoslezského kraje: 

Ředitele podniku Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. SmVaK  Ing. Milana Koníře, generálního ředitele Ostravských vodáren a kanalizací a.s. OVAK Ing. Petra Konečného, MBA a generálního ředitele Povodí Odry, státního podniku Ing. Jiří Pagáče.

Ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava a. s. konstatoval, že i přes nepříznivé klimatické podmínky zajistila společnost plynulé zásobování pitnou vodou a díky možné vzájemné nahraditelnosti vodních zdrojů bylo možné plně uspokojit veškeré požadavky odběratelů.

V roce 2015 společnost vyrobila 64 448 000 metrů krychlových pitné vody. To odpovídá spotřebě na obyvatele a den u vody fakturované celkem 129 litrů, u vody fakturované domácnostem 88 litrů. K datu 31. prosince 2015 zajištovala společnost SmVak 5054 kilometrů vodovodní sítě, včetně 130 303 vodovodních přípojek, 379 vodojemů a 217 čerpacích stanic.

Ing. Petr Konečný, generální ředitel společnosti OVAK a. s., informoval v rámci podtitulu Světového dne vody - Voda a pracovní místa, o zaměstnancích, kteří se o pitnou vodu a její odpad starají.

Ve společnosti OVAK a. s. pracuje 282 mužů a 103 ženy. Průměrný věk zaměstnance je 44,42 let. Z celkového počtu zaměstnanců má 27,6 procenta vysokoškolské vzdělání. Na činnost společnosti OVAK je navázána řada dalších firem, z nichž většina pochází z Ostravy a nejbližšího okolí. Ty poskytují služby či výrobky společnosti OVAK. Díky tomu mají práci další stovky místních obyvatel.

Generální ředitel Povodí Odry Ing. Jiří Pagáč informoval o úspěšné stavbě vodního díla  na řece Odře - o revitalizaci odstavného ramene právě v nejbližším sousedství Landek Parku.

„Tato stavební akce zahrnovala revitalizaci odstavného ramene, propojením řeky Odry a odstavného ramene prostřednictvím balvanitého rybího přechodu a zpřístupnění nově vzniklého "ostrova" ramene. Součástí této akce byla i výstavba tří biotopových tůní a vegetační úpravy,” konstatoval Ing. Jiří Pagáč.

Realizací tohoto projektu došlo k celkovému zpřístupnění dosud veřejnosti nevyužívaných ploch, zejména pak uvnitř odstavného ramene. Uskutečněním projektu bylo dosaženo komplexního řešení této lokality. Zlepšilo se životní prostředí, v případě této stavby k odstranění migrační překážky a vybudování rybochodu, ale také i vytvoření nové oddychové a relaxační zóny pro veřejnost. Stavební náklady dosáhly výše 32,5 miliónu korun.

V rámci Světového dne vody se uskuteční Dny otevřených dveří na přístupných přehradních nádržích a OVAK a. s. bude pořádat Den otevřených dveří v sobotu 2. dubna na provozu Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě - Přívozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám