Hlavní obsah

Světový den diabetu napomáhá prevenci

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

14. listopad je znám po celém světě mimo jiné jako Světový den diabetu. V České republice trpí diabetem neboli cukrovkou téměř desetina populace, ve Zlínském kraji to bylo v roce 2017 přes 76 tisíc lidí.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Počet diabetiků neustále roste, potvrzuje i diabetolog Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Lubomír Švestka:

„Příčin je několik - nezdravý životní styl, stárnutí populace, obezita, nárůst autoimunních onemocnění. Je to však také ve zlepšení diagnostiky, zkvalitňování lékařské péče, zvyšující se informovanosti o chorobě u laické i odborné veřejnosti.”

Právě ve zlínské nemocnici evidují v Diabetologickém centru v současné době zhruba čtyři tisíce diabetiků. Onemocnění se týká seniorů i mladých lidí a může vypuknout v jakémkoli věku.

„Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. Nejedná se tedy pouze o dědičné onemocnění, jak se často traduje. Pokud diabetes není léčen nebo je léčen nedostatečně, může vést k poškození některých tkání, především očí, ledvin, periferních nervů a cév,” doplnil primář Interního oddělení KNTB MUDr. Jiří Latta.

Lze tedy cukrovce předejít? Podle lékařů je potřeba se hodně hýbat, zdravě jíst, nepřejídat se. Což sice většina populace ví, ale nedodržuje. Výhledy proto nejsou nijak optimistické. Odborníci z Mezinárodní diabetologické federace odhadují, že v roce 2045 bude na světě až 629 milionů nemocných cukrovkou.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám