Hlavní obsah

Světová elita interpretů varhanních děl J. S. Bacha se představí v Bogotě, nechybí Pavel Svoboda

Novinky, Dana Ehlová

Pavel Svoboda, laureát soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig nechybí mezi sedmnácti nejuznávanějšími varhaníky světa, kteří se představí v hlavním městě Kolumbie během koncertního cyklu nazvaného Bach v Bogotě.

Foto: Pavel Svoboda (archiv)

Vynikající varhaník Pavel Svoboda nechybí mezi 17 nejuznávanějšími varhaníky světa, kteří se představí během koncertního cyklu nazvaného Bach v Bogotě

Článek

Přehlídka Bachovy varhanní tvorby začíná v sobotu 25. března a vynikající český varhaník Pavel Svoboda se představí na zahajovacím koncertu tohoto cyklu, konaném v katedrále Primada v kolumbijském hlavním městě.

Katedrála Primada je největší katedrálou v Kolumbii a jednou z největších v Jižní Americe. Královský čtyřmanuálový nástroj firmy Gerhard Grenzing byl podle informací postaven v roce 1890 v Barceloně a nedávno prošel rozsáhlou  rekonstrukcí.

Koncertní cyklus Bach v Bogotě probíhá ve spolupráci s kolumbijským Ministerstvem kultury a každý měsíc – od března do září - na něm budou nejuznávanějšími varhaníky světa prezentována varhanní díla Johanna Sebastiana Bacha jako pocta tomuto velkému hudebníkovi a skladateli.

Jedná se o mimořádnou kulturní událost nejen v Kolumbii, ale v rámci celého jihoamerického kontinentu, na níž se poprvé v historii setkají nejen vynikající představitelé různých varhanních škol a zemí, ale také rozdílných generací s cílem interpretovat kompletní varhanní dílo J. S. Bacha.

Vizitka

Varhaník Pavel Svoboda je laureátem soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig.

Hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy, řadu interpretačních kurzů u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Na magisterské studium navázal disertací, na které pracuje v rámci doktorátu HAMU v Praze.

Po prvním roce studia varhan získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě a obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond. Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro, v roce 2016 získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku.

Spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane, jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. V letošním roce zahraje recitály mimo jiné v Německu, Francii, Polsku, Číně a to na prestižních pódiích (Katedrála Marseille, Beijing Concert Hall atd.). Nyní připravuje projekt, jehož cílem je nastudovat a veřejně uvést kompletní varhanní dílo Johanna Sebastiana Bacha.

V roce 2014 bylo vydáno jeho CD “Historické varhany v Dobrušce 1727“ s tvorbou autorů Buxtehude, Muffat, Bach, Walther.Walther, v roce 2016 CD Historické varhany v Dobrušce II se skladbami Carl Philippa Emanuela Bacha, Roberta Schumanna, Maxe Regera, Luboše Sluky a Ference Liszta.

Je dramaturgem a uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan.

Reklama

Výběr článků

Načítám