Hlavní obsah

Svaz Vinařů ČR zveřejnil letošní finalisty Vinařství roku

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prestižní soutěži Vinařství roku 2015 jsou již známá jména 9 finalistů. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním večeru 2. června v Městském divadle Brno. Nově je součástí projektu Wine Weekend Brno, který od 2. do 5. června zaplní moravskou metropoli kvalitním vínem a špičkovou gastronomií.

Foto: Locomotion
Článek

Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 27 vinařů a vinařských společností ve třech kategoriích podle velikosti produkce. Porota byla letos rozdělena do 4 komisí.

„Každá z nich byla složena ze tří nezávislých významných osobností, které posuzovaly kritéria jako úspěchy vína ve vinařských soutěžích, prezentaci v online prostředí, naplňování hodnot značky „Vína z Moravy, vína z Čech“ a obalový design,” uvedl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

V březnu proběhlo hodnocení, z něhož vzešlo devět nominovaných vinařství. Letos se tak do finále probojovali v kategorii malá vinařství Jakub Šamšula vinařství, Víno J. Stávek a Vinum Moravicum. Za střední vinařství Gotberg a. s., Sonberk a. s. a Vinařství Štěpán Maňák a velká vinařství Château Valtice - Vinné sklepy Valtice, a. s. Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, a. s. a Zámecké vinařství Bzenec, s. r. o.   

Druhé kolo hodnocení proběhne začátkem května, kdy skupina dalších odborníků navštíví jednotlivá vinařství. Porota složená ze zástupců vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, somelierství a designu bude u jednotlivých vinařství hodnotit objektivní a subjektivní kritéria jejich činnosti.

Vítěze letošního ročníku „Vinařství roku 2015“ spoluurčí stejně jako loni veřejnost svým hlasováním v soutěži „Vinařství roku – Hlas veřejnosti“. Lidé budou vybírat ze všech devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím www.vinarstviroku.cz a pomocí SMS jim mohou zasílat hlasy. Titul Vinařství roku 2015 bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií (malé vinařství, střední vinařství, velké vinařství), které při hlasování veřejnosti získá od veřejnosti největší počet hlasů.

A které z vinařství má největší šanci na úspěch? Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v ČR je soutěž o titul Vinařství roku postavena na komplexním vícestupňovém hodnocení vinařských společností. „Tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství,” vysvětlil Tibor Nyitray.

Výsledky Vinařství roku 2015 budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru 2. června 2016 v prostorách činohry Městského divadla Brno. Tímto večerem začíná série dalších vinařských akcí, které z Brna až do 5. června učiní město vína a špičkové gastronomie.

Projekt Wine Weekend Brno nabízí milovníkům dobrého jídla a vína různé možnosti, kde se mohou s vínem nejen setkat, ale také jej v příjemném prostředí degustovat. Jedná se o Špilberk Food Festival, studentskou akci Wine Picnic Vinařská a Festival vína pod Petrovem.

Soutěž Vinařství roku vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje, hlavních partnerů Karlovarská korunní s. r. o., KPMG, Česká pojišťovna a Mediatel spol. s r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám